пʼятниця, 08 лютого 2008 13:31

Кожні шість секунд від куріння у світі вмирає одна людина

 Кожні шість секунд тютюн забирає одне життя. Щороку куріння стає причиною смерті 5,4 мільйона осіб. Якщо не вжити рішучих заходів, то до 2030 року ця цифра виросте до восьми мільйонів.

У XXI столітті від тютюну може померти майже мільярд людей, що не зуміли подолати свою пристрасть до сигарет, нюхального тютюну, кальянів, сигар і курильних трубок.

Куріння у всіх його формах залишається головною причиною смертності у всьому світі, яку можна подолати. Тютюн вбиває від однієї третини до половини людей, які його регулярно вживають впродовж 15 років. Про це повідомляється у представленій учора, 7 лютого, в Нью-Йорку новій доповіді Усесвітньої організації охорони здоров"я (ВООЗ).

У доповіді наголошується, що велика частина курців хоче, але не може відмовитися від сигарети як засобу доставки в мозок нікотину. Його автори звертають увагу на те, що число жертв тютюнової епідемії перевищує число жертв будь-якого інфекційного захворювання. Не дивлячись на цю сумну статистику, жодна країна світу повною мірою не виконала міжнародні вимоги, що отримали закріплення в Рамковій конвенції ВООЗ по боротьбі проти тютюну. Вона набула чинності 27 лютого 2005 року.

Конвенція зобов"язує учасників повністю заборонити рекламу тютюнових виробів, підвищити ціни і податки на виробництво і продаж тютюнових виробів і ввести заходи по захисту некурящих. Вона забороняє куріння в громадських місцях. Відповідно до конвенції, написи, що містять попередження про шкоду куріння, повинні займати половину площі упаковки тютюнового виробу.

У доповіді повідомляється, що лише 5% населення світу проживає у країнах, які повною мірою реалізували хоча б один з запропонованих заходів, спрямованих на скорочення рівня куріння, і прийняли всеосяжне національне законодавство. 40% відсотків країн світу  досі дозволяють палити в лікарнях і школах.

Доходи урядів держав від податків на тютюн в середньому у 5 тисяч разів більше коштів, які вони витрачають на боротьбу з ним.

Сьогодні ВООЗ запропонувала шість ключових стратегій, направлених на те, щоб обернути тютюнову епідемію назад. Вони стосуються контролю за тютюном і політики запобігання курінню; захисту людей від тютюнового диму; надання допомоги курцям, що побажали позбавитися від цієї шкідливої звички; попередження людей про небезпеку куріння; введення заборон на рекламу сигарет; зростання податків на тютюн.

"Ці шість стратегій, які можуть реалізувати і бідні і багаті країни, якщо їх об"єднати у вигляді пакету, дають нам шанс зупинити наростаючу епідемію", - заявила Генеральний директор ВООЗ Маргарет Чань на прес-конференції у Нью-Йорку, яку вона провела спільно з мером цього міста Майклом Блумбергом. Він подав фінансову підтримку при підготовці цієї доповіді, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Кожні шість секунд від куріння у світі вмирає одна людина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі