вівторок, 06 жовтня 2009 12:06

Кожні 2 секунди хтось у світі намагається накласти на себе руки

Кожні 2 секунди хтось у світі намагається накласти на себе руки

В світі кожні 20 секунд одна людина зводить рахунки з життям, а кожні 2 секунди хтось безуспішно намагається накласти на себе руки. Число самовбивць перевищує кількість жертв вбивств і воєн разом узятих.

Парадоксально, але економічна криза традиційно приводить не до збільшення, а до зменшення кількості самогубств. Лорен Коулман, автор книги "Ефект Наслідування" (TheCopycatEffect), відзначає, що за часів економічних бід і воєн люди менш схильні розлучатися з життям за власною ініціативою.

Міжнародна статистика показує, що від 2% до 11% населення в різні періоди життя схильні до здійснення самогубств. Кількість самогубств, які здійснюються в світі, стабільно росте - про це свідчать дані Міжнародної Асоціації Попередження Самогубств, яка проводить подібні підрахунки з 1950-х років.

За нез"ясованих причин чоловіки в чотири рази частіше, ніж жінки, кінчають з собою, проте жінки в два-три рази частіше роблять спроби самогубства (точні дані відсутні, але прийнято вважати, що на кожне "успішне" самогубство припадає 8-20 невдалих спроб його здійснення).

До 80% підлітків періодично замислюються про те, щоб накласти на себе руки. Проте найбільшу кількість самогубств здійснюють люди пенсійного віку.

За оцінкам иАмериканського Фонду попередження суїциду, найбільше спроб самогубства чомусь здійснюється в квітні, червні та липні.

У багатьох "бідних" державах Латинської Америки і Близького Сходу рівень самогубств значно нижчий, ніж в "багатих" державах Західної Європи. При цьому в цілком благополучними в економічному плані країнах Балтії, а також у Фінляндії та Угорщині, рівень самогубств впродовж довгого часу значно перевищує загальноєвропейську "норму".

Ще одним парадоксом є неймовірно високий рівень суїцидів в острівних державах (Куба, Японія, Шрі-Ланка, Маврикій).

Існує також залежність між релігією і суїцидом. У переважно ісламських державах кількість самогубств близьке до нуля (0,1 випадку на 100 тисяч населення). У державах, де більшість населення сповідає християнство та індуїзм, цей рівень помітно вищий - у християнських державах 11,2 випадка на 100 тисяч, в Індії, відповідно, 9,6. У державах переважно буддистських цей показник ще вищий - 17,6 суїцидів на 100 тисяч.

У атеїстичних державах (наприклад, в Китаї) він сягає 25,6 на 100 тисяч жителів.

Cybersecurity

Зараз ви читаєте новину «Кожні 2 секунди хтось у світі намагається накласти на себе руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі