субота, 07 січня 2023 08:05

Колядування, щедрування та посівання: яких ритуалів треба дотримуватися

Колядування, щедрування та посівання: яких ритуалів треба дотримуватися
Зібрали головні традиції різдвяних свят. Фото: Уніан

Українці вже відсвяткували Новий рік. Далі на нас чекає ще низка зимових свят. Для кожного з них є своя дата і свої традиції.

Коли в Україні колядують, щедрують і посівають 2023 року, а також чому так важливо не плутати ці дні, розбиралася Gazeta.ua.

В якій послідовності колядують, щедрують і посівають в Україні

Cпочатку – колядування, потім – щедрування, на завершення – посівання. Причому два з цих обрядів проводяться в одну добу: ввечері щедрують, а вже на ранок наступного дня – посівають. В деяких регіонах заведено по другому колу щедрувати і посівати на Водохреща 18 січня.

КОЛЯДУВАННЯ

Вікіпедія називає колядки "первісними магічними формулами". Але в народній свідомості магічний обряд вже давно переплівся із вшануванням християнської віри – адже колядувати заведено перед Різдвом.

Напередодні свята, у Різдвяний Святвечір 6 січня, компанії хлопців і дівчат на чолі із звіздарем носять по домівках Вифлеємську зірку і в піснях вихваляють появу на світ маленького Ісуса Христа.

А ось спочатку колядки присвячувалися народженню сина язичницької богині краси і любові Коляди. За старим стилем, саме на 6 січня припадала найдовша ніч у році, тобто зимове сонцестояння.

Брати участь можна всім без винятку: і людям похилого віку, і молоді, і дітлахам, і чоловікам, і жінкам. Закінчують колядувати вранці 7 січня. Далі колядувати вже не можна.

ЩЕДРУВАННЯ

Обряд назвали на честь самого свята Щедрого вечора. Його дата – 13 січня.

У щедрівках бажають матеріальних благ: достатку, багатого врожаю і приплоду домашньої худоби. У відповідь господарі мають дати щедрівникам солодощі та гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Православний календар-2023: що відзначаємо у січні

Виспівувати обрядові пісні йдуть лише молоді хлопці і дівчата. Головні герої дійства – Маланка і Василь, які уособлюють собою сестру Місяця і богатиря, який врятував її від чудовиська Змія.

ПОСІВАННЯ

Посівають на старий Новий рік 14 січня. Раніше це робили ще на зорі, а то і зовсім до сходу сонця. Народне повір'я говорить, що 14 січня першим поріг будинку неодмінно повинен переступити посівальник. Тоді в господарстві буде достаток.

Посівальники з піснями розсипають на порозі зерно – як символ процвітання і благополуччя житла. Прибирати зерно не можна до самого вечора.

Посівати можна лише чоловікам. Із собою беруть жито, пшеницю й ячмінь. Горохом, пшоном і просом посівати не прийнято. За прикметою, це привабить сльози в дім.

Традицією багатьох сімей під час зимових свят став перегляд фільмів. Це можливість поринути в атмосферу Різдва та Нового року, навіть коли настрій зовсім не святковий. Gazeta.ua підібрала п'ять стрічок, які допоможуть трішки відволіктися і забути про погане.

Зараз ви читаєте новину «Колядування, щедрування та посівання: яких ритуалів треба дотримуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі