пʼятниця, 29 грудня 2023 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Коли почала зменшуватися підтримка України і чого чекати далі

Військова допомога від США на $61 млрд застрягла в Конгресі США через опозицію республіканців-трампістів у Палаті представників. До голосування щодо неї мають повернутися в середині січня. Водночас €50 млрд економічної допомоги від ЄС Україні на наступні чотири роки заблоковані через вето Угорщини. Будапешт можуть позбавити права голосу або 26 країн Євросоюзу без угорців приймуть її, але це буде значно довше і складніше. Gazeta.ua розбиралася, що ми вже отримали від партнерів і чого чекати.

Хто і як допомагав Україні?

За період останніх двох років війни Україні надали допомогу, воєнну чи фінансову, понад 40 країн Заходу. Це не тільки члени НАТО – Європа, США та Канада, а й тихоокеанські союзники США - Японія та Австралія.

За даними Кільського інституту, ключовими постачальниками воєнної допомоги Україні були США, Німеччина, Велика Британія, ЄС і Норвегія, а фінансової - ЄС, США, Велика Британія, Японія та Норвегія.

Понад 1% ВВП становила допомога Україні в 11 країнах - Литві, Естонії, Норвегії, Данії, Латвії, Словаччині, Польщі, Нідерландах, Фінляндії, Чехії та Швеції.

Автор: «Слово і діло»
  Перспективи військової та фінансової допомоги від союзників на 2024 рік
Перспективи військової та фінансової допомоги від союзників на 2024 рік

Є також країни, які надають лише гуманітарну допомогу. Наприклад, монархії Перської затоки - Катар, Саудівська Аравія. І деякі країни Глобального Півдня – як Аргентина, які уникають залучення у війну. У Європі Швейцарія, яка запровадила санкції проти РФ, майже не давала Україні фінансову і військову допомогу, але за обсягами гуманітарної, €2,2 млрд, посідає третє місце.

Опитування Ipsos показують, що вже з кінця 2022 року у західних країнах підтримка України почала слабшати й опустилася до мінімуму наприкінці 2023 року. У більшості досліджених західних країн підтримка надання озброєнь скоротилася. Винятки - Австралія, Канада, Японія, Польща та Іспанія.

У США кількість скептиків щодо допомоги Україні різко зросла серед республіканців та незалежних виборців з червня 2023 року

У США, як показують опитування Gallup, кількість скептиків щодо допомоги Україні різко зросла серед республіканців та незалежних виборців з червня 2023 року. Натомість серед демократів майже не змінилися.

Загалом серед партнерів Києва помітне зростання прихильників швидкого розв'язання війни. Якщо в серпні 2022 року за це виступали 31% опитаних американців, то за рік – їх уже стало 43%.

У Європі падіння підтримки було меншим. За опитуванням Ifop, в Німеччині, Франції та Італії підтримка економічних санкцій проти Росії та постачання зброї Україні впала лише на кілька відсотків, в Іспанії - практично не змінилася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Дані Eurobarometer, станом на серпень 2023 року свідчать, що у восьми з 27 країн ЄС більше противників надання зброї Україні, ніж прихильників. Троє з них, Болгарія, Словаччина та Чехія, важливі для забезпечення України зброєю та боєприпасами.

У Канаді підтримка України є стабільною. За опитуванням Leger від жовтня 2023 року, 45% виступили за продовження допомоги, яку Україна отримує від Канади, 30% - за її скорочення.

У жовтні прем'єр Канади Джастін Трюдо заявив, що Оттава вже надала $9 млрд воєнної, фінансової та гуманітарної допомоги Україні й політику не змінить, яким би чином не змінювався вектор США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

"Ми стоїмо на цьому, скільки б це не коштувало, скільки б це не тривало, поки Україна не переможе", - заявив Трюдо.

Суттєво не змінилася підтримка України серед провідних тихоокеанських союзників США – Австралії та Японії.

Восени 2023 року в західних ЗМІ значно побільшало публікацій про "втому" від війни і корупційні скандали в Україні. Опитування, які з'являться до другої річниці російського вторгнення, дозволять зрозуміти, як це вплинуло на ставлення відповідних суспільств.

Америка дала $75 млрд, країни ЄС – $79 млрд

З моменту вторгнення Росії адміністрація Джо Байдена направила в Україну понад $75 млрд допомоги готівкою і озброєнням. Більша частина пішла на військові операції, на забезпечення роботи уряду і задоволення гуманітарних потреб. Про це пише The New York Times.

З початку війни США надали Україні понад $44 млрд військової допомоги

З початку війни США надали Україні понад $44 млрд військової допомоги - більше, ніж наступні чотири країни. За даними Кільського інституту – це більше, ніж Німеччина, Велика Британія, Норвегія та Данія разом взяті.

Протягом усієї війни адміністрація Байдена була обережною щодо надання Києву зброї, побоюючись ескалації з Росією.

Спочатку дали зенітні установки Stinger і протитанкові ракети Javelin, а пізніше ракетно-артилерійські системи високої мобільності HIMARS і батареї ПРО Patriot. Пентагон також послав понад 2 млн 155-мм артилерійських снарядів - основних боєприпасів цієї війни.

Автор: Кільський інститут, ВВС
  Воєнна допомога Україні
Воєнна допомога Україні

США відмовилася від останніх застережень, відправивши ракети великої дальності ATACMS, які українці використали в жовтні для удару по авіабазі з гелікоптерами. Білий дім також відправив 31 танк Abrams і дозволив західним союзникам надіслати винищувачі F-16 американського виробництва. Хоча пілоти ще тренуються на літаках.

Майже 40% допомоги США Україні було спрямовано на невійськові цілі. Це включає витрати на гуманітарні потреби, такі як розміщення біженців та пряму економічну підтримку для забезпечення функціонування уряду України.

США направили Україні $26,4 млрд фінансової допомоги, яка включає пряму бюджетну підтримку Києва. Україна покладається на спонсорів, щоб підтримувати основні послуги, такі як освіта, медицина та інші витрати. Ще $2,7 млрд США дали на екстрену продовольчу допомогу, медичне обслуговування, підтримку біженців та інші гуманітарні потреби.

Фінансова підтримка ЄС Україні - $79,1 млрд

Попри те, що США дає найбільшу військову підтримку, фінансова підтримка ЄС, яка становить $79,1 млрд, затьмарює фінансовий внесок США, за даними Кільського інституту. Лише Німеччина дала майже стільки ж гуманітарної допомоги, скільки Штати - $2,6 млрд.

"Щороку США надсилають мільярди доларів допомоги, значно більше, ніж будь-яка інша країна, бенефіціарам по світу, переслідуючи свої безпекові, економічні та гуманітарні інтереси. Після вторгнення Росії, Україна стала найбільшим одержувачем зовнішньої допомоги Америки. Це перший випадок, коли європейська країна займає перше місце, відколи адміністрація президента Гаррі Трумена спрямувала величезні кошти на відновлення Європи за планом Маршалла після Другої світової війни. Значна частина допомоги спрямована на системи озброєння, навчання та розвідувальні дані, необхідні українцям для захисту від Росії, однієї з найпотужніших армій світу. Багато західних аналітиків кажуть, що військова допомога США та інших союзників, зіграла ключову роль в обороні України та її контрнаступі. Лідери Америки та союзників вважають вторгнення Росії жорстокою та незаконною агресивною війною на кордоні НАТО, яка в разі успіху підпорядкувала б мільйони українців, заохотила реваншистські цілі Володимира Путіна, і підштовхнула схожу агресію інших агресивних держав, особливо Китаю. Союзники по НАТО бояться бути втягнутими, що різко підвищить ризик ядерної війни. Однак із перебігом війни багато урядів-донорів відмовилися від застережень дати Україні складніші засоби, такі як танки та винищувачі. Влітку 2023 року США дозволили європейським союзникам навчати українських пілотів на F-16 і поставити літаки Києву", - пише американська аналітична організація Council on Foreign Relations.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Однак деякі республіканці стверджують, що США не слід витрачати мільярди доларів на віддалену війну, коли незадоволені потреби вдома. Багато хто з них вказує на велику кількість мігрантів без документів, які перетинають кордон з Мексикою. Колишній президент Дональд Трамп розкритикував допомогу Україні, заявивши в липні, що Байден "нехтує життєво важливими інтересами Америки", водночас "зайве та небезпечно втягуючи нас у Третю світову війну" з Росією.

Новий спікер Палати представників, республіканець Майк Джонсон наполягає, щоб будь-який пакет допомоги Україні має бути прив'язаний до жорстких заходів безпеки на кордоні, проти чого виступає багато демократів. Навіть деякі агресивні республіканці, які в минулому критикували Байдена за те, що не робить більше для підтримки України, тепер кажуть, що додаткова допомога має бути пов'язана до проблем кордону США.

Закликаючи Конгрес ухвалити додаткове фінансування для України, Байден назвав підтримку США Києва критично важливою для національної безпеки Америки. Він додав, що американці повинні пишатися, що протягом майже двох років допомагали Україні.

Автор: Кільський інститут, ВВС
  Фінансова допомога Україні
Фінансова допомога Україні

Навіть ще до провалу в Конгресі голосування за додаткове фінансування для України Байден назвав "приголомшливим, що ми дійшли до цього моменту". Він звинуватив республіканців в "готовності зробити Путіну найбільший подарунок, на який той міг сподіватися".

Він також заявив, що готовий запропонувати "значні компроміси" щодо прикордонних обмежень - ключової вимоги республіканців.

Представники адміністрації Байдена попередили, що до 30 грудня у США закінчаться гроші на підтримку України, якщо Конгрес не схвалить більше. Невизначеність через фінансування США, і те, чи зможуть європейці залатати цю діру, вже спричинила хаос у плануванні війни в Києві, коли командири кажуть, що змушені скорочувати деякі бойові дії через брак снарядів.

Чого чекати в 2024 році?

Крім зависання допомоги в Конгресі США та блокування від Угорщини допомоги в ЄС, є ще інші, хто планує нам допомагати в наступному році.

Німеччина збирається вдвічі збільшити військову допомогу Україні у 2024 році – до €8 млрд. Але через "дірку" у бюджеті на €60 млрд переговори про це відклали, щоб знайти вихід із кризи. Про це пише "Слово і діло".

Канада та Норвегія збираються наступного року закласти для України €0,8 млрд і €0,6 млрд військової допомоги відповідно. Рішення ще чекає на схвалення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Нідерланди зарезервували для України €2,5 млрд військової допомоги в 2024 році, а Данія – 0,5 млрд. Південна Корея та Японія передбачили фінансову підтримку у розмірі $0,4 млрд та $0,2 млрд.

Велика Британія на наступний рік зарезервувала для України $0,5 млрд фінансової допомоги і ще має схвалити €2,7 млрд військової.

Крім того, Україна розраховує у 2024 році отримати $5,4 млрд траншів від МВФ. Але це буде залежати від виконання нами структурних вимог.

Міжнародні донори дали Україні близько €230 млрд допомоги до липня 2023 року

Солідарність із Києвом переважатиме у 2024 році хоча б тому, що в ЄС і США немає особливого вибору. Й тому, що для союзників це інвестиція з високою прибутковістю. За оцінками Кільського інституту, який відстежує всі форми підтримки України, міжнародні донори вже дали близько €230 млрд допомоги до липня 2023 року. Майже половину суми - європейські країни та інституції ЄС. Близько 50% були прямими фінансуванням фіскальних потреб Києва. У найближчі роки знадобиться більше, незалежно від того, чи затягнеться війна, чи розпочнеться відбудова України. Про це пише Reutes.

Міцність солідарності союзників з Києвом перевірять у 2024 році через президентські вибори у США та напругу в Європі. У Конгресі США допомога Україні стала предметом політичної боротьби. Можливість другого президентства Дональда Трампа підвищує ризик, що допомогу можуть взагалі скасувати. У ЄС союзник Путіна став прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який приєднався до Орбана в невеликій групі європейських лідерів, які виступають за припинення санкцій проти Росії та початок діалогу з Путіним.

Попри ці політичні небезпеки, допомога продовжуватиме надходити. Союзники України вже бачать результати своїх дій. МВФ недавно привітав показники Києва та підвищив його прогноз зростання у 2023 році з 1%-3% до 4,5%. Інфляція в Україні впала до 5,3% на рік - менше, ніж у багатьох країнах ЄС. Несподіваний подвиг для країни, яка перебуває у стані війни. Українські валютні резерви становлять майже $40 млрд – досягли рекордного рівня.

Попри всі мільярди євро допомоги, солідарність з Києвом обійшлася Заходу дешево

Розмірковуючи про наслідки припинення чи навіть суттєвого скорочення допомоги Україні, західні уряди оцінюють ціну альтернативи – поразки українців. Слід пам'ятати, попри всі мільярди євро допомоги, солідарність з Києвом обійшлася Заходу дешево. Європейські інституції наразі виділяли приблизно 0,5% річного ВВП ЄС, розподілених на кілька років. США – лише 0,3%. Це мала ціна за те, щоб протистояти Путіну.

Зараз ви читаєте новину «Коли почала зменшуватися підтримка України і чого чекати далі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі