понеділок, 07 серпня 2023 20:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Коли можливий новий масований обстріл - експерт розповів

Коли можливий новий масований обстріл - експерт розповів
Планомірна робота по зміцненню нашої ППО триває й далі, каже Іван Киричевський. Фото: "Волинь 24"

Росіяни намагаються відстрілювати ракети в межах лімітів свого виробництва. Воно зросло до 100 ракет великої дальності всіх типів на місяць. Наступного обстрілу можна очікувати на День Незалежності. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Киричевський.

"Рашисти повернулись до формату масованих ракетних обстрілів, головною ціллю яких стала саме інфраструктура військового призначення. Але це поки що чомусь залишилось непомітним. Росіяни намагаються відстрілювати ракети в межах лімітів свого виробництва, котре однак зросло до 100 ракет великої дальності всіх типів на місяць. Але ні, навіть і тут концепція "росіяни б'ють ракетами, бо мстяться за якусь подію" – не працює. Бо на їх здатність проводити ракетні атаки впливає насамперед технічна готовність та наповнення даних по "банку цілей", – наголосив Киричевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія випустила по Україні понад 700 ракет з території Білорусі

Інтервал мінімум у 2 тижні, який зараз витримують росіяни для підготовки нового масованого ракетного удару, цілком може "підказати", що наступної такої атаки можна чекати вже і на День Незалежності, пояснив експерт.

"Але чи точно варто буде чекати, є цілком залізний емпіричний критерій, який працював і під час атак взимку, і гадання "пальцем в небо" не потрібне. Якщо СБУ звітує, що зуміла "на гарячому" зловити російського агента, що збирав дані для атак з повітря, значить новий удар наближається. Планомірна робота по зміцненню нашої ППО триває й далі, зокрема з використанням західної військово-технічної допомоги, навіть якщо про це поки не було гучних новин. Наприклад, як виявилось, британці нам дали імпровізовані ЗРК малої дальності з використанням ракет "повітря-повітря" малої дальності AIM-132, що мають інфрачервону голівку самонаведення.
Як такий ЗРК називається, поки незрозуміло. Але точно можна сказати, що це щось типу "зенітної тачанки", де для запуску ракет використовуються зняті з "Єврофайтерів" пілони, як база використовується 6-вісна вантажівка Supacat HMT 600, і тут можна припустити, що фактична дальність стрільби складатиме порядка 10-12 кілометрів", – уточнив Киричевський.

Українські військові вночі проти 6 серпня знищили 57 повітряних цілей. Про це повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук. Знищено, зокрема, 30 крилатих ракет та 27 ворожих дронів.

У суботу, 5 серпня, в Україні оголошували масштабну повітряну тривогу, під загрозою були Київська, Житомирська, Чернігівська, Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Сумська, Полтавська області. Країна-агресорка Росія вперше за довгий час масовано атакувала Україну "Калібрами" та "Кинджалами". Зокрема, пуски ракет були і з території Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Коли можливий новий масований обстріл - експерт розповів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі