пʼятниця, 02 червня 2023 15:18

Спецтема: Війна Росії проти України

"Коаліція винищувачів": в ОП розповіли про останні успіхи

"Коаліція винищувачів": в ОП розповіли про останні успіхи
Вісім країн увійшли до "коаліції винищувачів". Фото: eastnews.ua

Вісім країн уже ввійшли до "коаліції винищувачів".

Згодом до неї можуть долучитися і нові держави, сказав заступник керівника офісу президента України Ігор Жовква, передає "УНІАН".

Завдяки поїздці президента Володимира Зеленського до Молдови на саміт Європейської політичної спільноти стало можливим чітко окреслити контури "коаліції винищувачів". Є реальні кроки для прискорення підготовки пілотів на винищувачах четвертого покоління та навчання персоналу для обслуговування літаків.

Серед літаків будуть F-16, але ними допомога обмежуватися не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина може додати до "авіаційної коаліції" винищувач Eurofighter – Резніков

"Оформилася основа європейської частини Коаліції за участю вже восьми країн: Великої Британії, Нідерландів, Польщі, Данії, Швеції, Бельгії, Португалії і Франції. З президентом Франції навіть ухвалено окрему спільну заяву з цього приводу", – вказав Жовква.

Нинішні домовленості дозволяють розраховувати на конкретні рішення щодо плану та обсягів підготовки пілотів, техніків для обслуговування літаків, а також на забезпечення належної інфраструктури. Рішення можуть ухвалити під час наступного засідання у форматі "Рамштайн".

Наступне засідання у форматі "Рамштайн" відбудеться орієнтовно за три тижні.

Тоді буде більше конкретики щодо "авіаційної коаліції". Про це в Facebook написав позаштатний радник міністра оборони Олексій Копитько, коментуючи підсумки "Рамштайну-12".

Копитько зазначив, що зараз "починає обростати конкретикою" тема західних літаків для України. Зокрема, Данія та Нідерланди взяли на себе лідерство щодо координації підготовки.

Зараз ви читаєте новину «"Коаліція винищувачів": в ОП розповіли про останні успіхи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі