субота, 09 вересня 2023 08:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Картина нерадісна" – чи буде РФ масовано бити ракетами по Україні взимку

Росія продовжує атакувати Україну з повітря і усе вказує на те, що агресор зупинятися не збирається. Хоча, як відзначають експерти, їм доводиться все більше часу готуватися до нових ударів і використовувати більше дешевих дронів. Попри це, цієї зими ворог знову може повернутися до тактики бомбардування об'єктів критичної інфраструктури.

Скільки ракет росіяни випустили по Україні та скільки зараз виробляють – у матеріалі Gazeta.ua.

СТАТИСТИКА РАКЕТНИХ АТАК

Від початку повномасштабного вторгнення Росія випустила майже 5 тис. ракет по Україні. Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ, бригадний генерал Олексій Громов. Лише з початку цього року росіяни випустили 1114 ракет.

У червні Повітряні сили знищили 144 крилаті ракети різних типів – "Іскандер-К", "Калібри", Х-101/Х-555. Дев'ять балістичних чи аеробалістичних ракет – "Іскандер-М" та Х-47 "Кинджал". У липні – три крилаті ракети "Калібр" та 33 крилаті ракети Х-101/Х-555. Вісім "Калібрів" знищили у серпні.

Автор: Повітряні сили
  У червні Повітряні сили знищили 144 крилаті ракети різних типів
У червні Повітряні сили знищили 144 крилаті ракети різних типів

Від початку повномасштабного вторгнення Росія випустила по Україні близько 150 ракет Х-22. Жодну ракету Х-22 не вдавалося збити.

За минулий рік 440 БПЛА випустили у бік України. Цьогоріч – вже 1357

РФ продовжує комбінувати озброєння під час повітряних атак – ракети та дрони Shahed. За минулий рік 440 БПЛА випустили у бік України. Цьогоріч – вже 1357.

Ворог буде тероризувати українців допоки здатен виготовляти ракети та купляти дешеві БПЛА. Однак росіяни будуть змушені робити паузи, скорочувати кількість ракет для ударів і частіше використовувати дрони-камікадзе.

За весь час обстрілів Росія використала більше ракет великої дальності, ніж мала станом на 24 лютого 2022 року. На 1 червня 2023-го – РФ випустила по Україні близько 2700 таких ракет.

ВОРОГ ВИГОТОВЛЯЄ РАКЕТИ

Росія не тільки продовжує виготовляти нові ракети, а й наростила темпи їх виробництва цьогоріч – попри західні санкції й заборони постачати мікросхеми. Якщо в грудні минулого року Головне управління розвідки Міноборони України оцінювало можливості виробництва ракет Росією в 40 одиниць на місяць, то в травні цього року оцінка ГУР збільшилася до 67 одиниць.

"На місяць росіяни в змозі виготовляти близько 25 "Калібрів", Х-101 – 35 одиниць, "Кинджалів" – дві одиниці, балістичних ракет 9М723 до "Іскандер-М" – пʼять одиниць", – відзначав заступник начальника ГУР Міноборони Вадим Скібіцький.

Росія наразі не здатна випускати за одну атаку 90-110 високоточних крилатих ракет, як це було раніше

Загалом, за підрахунками ГУР, у росіян залишилося 15% від тих обсягів ракет, що були до початку війни. Тож Росія наразі не здатна випускати за одну атаку 90-110 високоточних крилатих ракет, як це було раніше.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат наголосив, що росіяни вже не виготовляють ракети Х-555. Натомість ворог продовжує виготовляти ракети Х-101. Це один з найновіших типів ракет, які має Росія.

"Очевидно, що їх виготовлення продовжується. Можливо, це ускладнено певними санкціями, які ускладнюють їх виробництво", – сказав Ігнат.

Автор: LB.ua
  Ворог буде тероризувати українців допоки здатен виготовляти ракети та купляти дешеві БПЛА
Ворог буде тероризувати українців допоки здатен виготовляти ракети та купляти дешеві БПЛА

Посилаючись на дані Генштабу ЗСУ та української розвідки, Ігнат повідомив, що в місяць Росія виготовляє близько сотні високоточних далекобійних ракет. Варто зазначити, що це досить дороге "задоволення". Точних цифр з вартості крилатих ракет не знайти у відкритому доступі, адже експортні контракти та вартість внутрішніх закупівель для міноборони РФ - засекречені. Однак Х-101 приблизно оцінюють у $13 млн, приблизно на тому ж рівні може коштувати і ракета Х-555. "Калібр" – від $1 до 6,5 млн, "Іскандер" (без уточнення типу) – $3 млн, Х-22 – $1 млн.

"Цієї зими нам доведеться буквально та образно бігти марафон"

Іван Киричевський, військовий експерт:

"Головне управління розвідки заявило, що росіяни зуміли наростити запас своїх ракет з дальністю пуску 500 км та більше аж до 585 одиниць. І станом на 28 серпня 2023 року розподіл виглядав так: 270 балістичних та крилатих ракет до ОТРК "Іскандер", 140 крилатих ракет морського базування "Калібр", 100 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55 (але мінус 28 одиниць за підсумками 30 серпня), 75 аеробалістичних ракет "Кинжал". У цьому переліку окремо були виведені ракети типів Х-22/Х-32 у кількості загалом 150 одиниць, по яким фактична дальність пуску може складати всього 300 кілометрів.

Обсяг виробництва ракет в РФ відносно травня виріс мінімум на 15 відсотків

Але в цілому картина виходить нерадісна, бо росіяни уже мають в запасі загалом 700 далекобійних ракет, у той час як під час минулої кампанії ударів по нашій енергетиці вони загалом застосували 750 ракет. При цьому обсяг виробництва ракет в РФ відносно травня виріс мінімум на 15 відсотків, і за серпень 2023 року за умови виконання плану мав би скласти 118 одиниць усіх типів.

Тут ГУР МОУ наводило таку розбивку по цифрам: 40 крилатих ракет Х-101 та 20 ракет "Калибр", 30 балістичних ракет та 12 крилатих ракет до ОТРК "Іскандер", шість ракет "Кинжал" та ще 10 ракет Х-22 мали модернізувати у Х-32.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки F-16 потрібно в Україні – авіаційний експерт розкрив подробиці

Ракетне виробництво – це не тільки електроніка, але й двигуни, спецматеріали для корпусів ракет та хімія під вибухівку та паливо. І якщо по електроніці окупанти ще залежні від поставок ззовні, то усі інші елементи вони здатні виготовляти самотужки.

Іран так і не передав росіянам ракети, і про цю загрозу вже навіть не згадують публічно

Цієї зими нам доведеться буквально та образно бігти марафон в психологічному плані, замість просто говорити про незламність.

Ну хоча б тому, що у нас вкрай обмежена кількість ЗРК, які б могли збивати ті самі балістичні "Іскандери" – орієнтовно три-чотири батареї. Втім, є й інші відмінності порівняно з періодом минулої зими, якраз в позитивну сторону. За цей весь рік Іран так і не передав росіянам ракети, і про цю загрозу вже навіть не згадують публічно.

Якщо тоді у нас із далекобійних засобів були хіба що перероблені Ту-141 "Стриж" у невеликих кількостях, то зараз маємо уже серійні далекобійні рішення, зокрема можливу переробку "Нептуна" для ударів по наземним цілям".

Зараз ви читаєте новину «"Картина нерадісна" – чи буде РФ масовано бити ракетами по Україні взимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі