понеділок, 24 грудня 2007 14:18

Із Закарпаття масово нелегально вивозять ліс

Причина - сертифікати, які підприємці з легкістю підробляють на оргтехніці, та відсутність комп"ютерної бази даних. Документи на ліс не мають жодного ступеня захисту. Місцевим підприємцям таким чином вдалося відмити майже п"ять мільйонів гривень.

Цього року управління СБУ порушило 14 кримінальних справ щодо контрабанди лісопиломатеріалів. Деревину незаконно вивозили за кордон за двома паперовими схемами.

За першою, порушення починалися ще в лісовому господарстві - під час видачі сертифікатів. Без них експорт неможливий.

За другою схемою, підприємці взагалі не зверталися до лісового господарства, а самі підробляли сертифікати. Тим більше, до вересня це було зробити дуже легко. Сертифікат не мав жодного ступеня захисту, - кажуть на Виноградівській митниці. Для його копіювання вистачало сучасних сканера та принтера.

Із вересня сертифікати вже мають кілька ступенів захисту – з"явилися голограма та водяні знаки. Та ще до змін на Виноградівській митниці виявили більше 200 підроблених сертифікатів.

Незаконним шляхом до Угорщини та Румунії переправили деревини на шість із половиною мільйонів гривень.

Митники кажуть - було б добре, якби лісівники мали єдину комп"ютерну базу сертифікатів. Нині їх видають тільки в обласному центрі. А підприємці хочуть отримувати документи на внутрішніх митницях.

Тим часом СБУ перевіряє ще з півсотні підозрілих випадків експорту лісоматеріалів, повідомляє НТН.

Зараз ви читаєте новину «Із Закарпаття масово нелегально вивозять ліс ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі