середа, 02 квітня 2008 09:28

Іспанські лікарі видалили нирку через піхву (ФОТО)

Пацієнтка і лікарі Клінічної лікарні Барселони.

Хірурги Клінічної лікарні Барселони (HospitalCl nicde Barcelona) провели успішну операцію з видалення нирки через піхву у пацієнтки, страждаючої на рак. Процедура під назвою "трансвагінальна нефректомія" була зроблена вперше в Європі і другий раз в світі.

Трансвагінальна нефректомія відноситься до так званих транслюмінальнимендохірургічних втручаннь (NOTES), заснованих на введенні гнучких інструментів в природні отвори людського тіла (у рот, піхву або пряму кишку). Після таких операцій у пацієнтів зменшується вираженість болів і не залишається видимих шрамів на тілі. Важливо і те, що час перебування в лікарні значно скорочується, а повернення до активного життя відбувається швидше, стверджують фахівці.

Остання операція була проведена хірургами урологічного відділення під керівництвом Антоніо Алькараза на 66-річній пацієнтці, що страждаюла раком нирки. Лікарі зробили два невеликі (близько 1 см) розрізи на животі, через яких вводилися інструменти. Уражена пухлиною нирка витягувалася через розріз в стінці піхви.

В ході прес-конференції лікарі оцінили операцію як успішну. За їх словами, втручання супроводжувалося меншими, ніж при звичайній процедурі, болями, і пацієнтка була виписана додому менш ніж через 48 годин після операції.

Перша в світі трансвагінальна нефректомія була проведена в Бразилії у 23-річної пацієнтки. Жінці, що страждала болями в правому боці і рецидивуючими інфекціями сечових шляхів видалили нефункціонуючу праву нирку. Операція, що продовжувалася 170 хвилин, виявилася успішною, і пацієнтка була виписана додому вже через 12 годин, повідомлялося в торішньому листопадовому випуску журналу EuropeanUrology, повідомляє ScienceDaily.

Зараз ви читаєте новину «Іспанські лікарі видалили нирку через піхву (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі