середа, 26 грудня 2007 13:57

Іран в обхід міжнародного ембарго купив чіпи для суперкомп"ютера

Іран в обхід міжнародного ембарго зібрав військовий суперкомп"ютер, стверджує ізраїльська газета The Jerusalem Post з посиланням на Channel 2. Джерела стверджують, що Ісламська республіка купила у посередника в ОАЕ або Бахрейні комп"ютерні чіпи від AMD. Класичне завдання для суперкомп"ютерів - розрахунок траєкторії балістичних ракет. Але фахівці поки побоюються іншого: що військові шифри Ірану стануть на порядок складнішими.

В рамках ембарго заборонено продавати до Ірану потужні чіпи серверного рівня, з яких можна зібрати суперкомп"ютер. Проте, за даними Channel 2, Іран дістав їх. На якій стадії знаходиться монтаж іранського суперкомп"ютера, не повідомляється.

Експерт заявив Channel 2, що Іран за допомогою суперкомп"ютера зможе дуже швидко аналізувати інформацію, а також використовувати просунуте програмне забезпечення для шифровки. Це різко ускладнить дешифрування для західних спецслужб, як мінімум збільшивши час, необхідний для виконання цього завдання.

Наскільки відомо, Іран користувався раніше придбаними в Швейцарії програмами для шифрування. Після того, як алгоритми були зламані американськими спецслужбами, Ісламська Республіка вирішила вкласти гроші у власну програму, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Іран в обхід міжнародного ембарго купив чіпи для суперкомп"ютера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі