середа, 16 січня 2008 10:10

Грецькі та турецькі винищувачі влаштували повітряний бій

Турецькі військові літаки порушили грецький повітряний простір, заявив у середу Генеральний штаб оборони Греції.

За його даними, у вівторок над Егейським морем турецькі винищувачі вісім разів порушили повітряний простір Афін і 22 рази - національні повітряні кордони Греції. В цілому грецькі військові нарахували 36 турецьких винищувачів, з яких десять були озброєні.

У кожному випадку назустріч турецьким винищувачам піднімалися грецькі літаки, які супроводжували їх до виходу зі свого повітряного простору. У двох випадках пілоти влаштовували показові повітряні бої без застосування зброї.

Військові двох країн регулярно обмінюються звинуваченнями в порушенні повітряного простору одна одної. Час від часу турецькі і грецькі пілоти влаштовують показові повітряні бої без застосування зброї. При цьому турецькі ВПС прагнуть перевірити боєготовність греків, а ті, у свою чергу, - якнайскоріше випровадити турецькі літаки за межі свого повітряного простору.

Інтенсивність взаємних звинувачень в пресі значно знизилася після того, як в травні 2006 року небезпечні маневри в небі над Егейським морем призвели до зіткнення грецького і турецького винищувачів F-16. В результаті зіткнення були втрачені обидва винищувачі, грецький пілот загинув, а турецькому льотчикові вдалося катапультуватися.

Нові повідомлення про порушення грецького повітряного простору надходять незадовго до офіційного візиту грецького прем"єра Костаса Караманліса до Анкари. Офіційна дата візиту поки не оголошена, але планується, що перший за півстоліття візит прем"єр-міністра Греції до Туреччини відбудеться в кінці січня поточного року.

Між Грецією і Туреччиною існує цілий ряд розбіжностей, з яких Греція офіційно визнає тільки питання про розмежування шельфу Егейського моря. Туреччина також оспорює протяжність грецького повітряного і морського простору на цій ділянці. Греція, посилаючись на міжнародне право, подібні претензії відкидає.
РИА Новости.
Зараз ви читаєте новину «Грецькі та турецькі винищувачі влаштували повітряний бій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі