пʼятниця, 25 грудня 2009 15:55

Греція бореться з дефолтом під тиском ЄС

Греція бореться з дефолтом під тиском ЄС

Парламент Греції в четвер ухвалив жорсткий бюджет на 2010 рік, запропонований соціалістичним урядом.

Його ціллю є зупинити грецький фінансовий дефіцит шляхом підвищення податків і скорочення витрат, пише Wall Street Journal.

Греція зараз знаходиться під тиском інших країн Євросоюзу, які вимагають від неї терміново виправити фінансову ситуацію. Два місяці тому в країні критично зріс дефіцит бюджету, який вже досяг 12.7% величини валового внутрішнього продукту цього року.

"Цей бюджет має не лише впорядковувати нашу економіку, але й відновити довіру до нас", - сказав прем"єр-міністр Джордж Папандреу перед початком голосування.

Новий бюджет 2010 року має скоротити дефіцит до 9.1% ВВП завдяки приблизно $11.46 мільярдів отриманих через скорочення витрат та збільшення податків.

Проте ЄС розкритикував бюджет Греції за те, що він занадто багато покладається на одноразові заходи, і дуже мало на постійні реформи, наприклад, скорочення заробітної плати для суспільного сектора або придушення ухилення від податків.

Грецькому уряду доведеться дуже добре попрацювати під постійним наглядом ЄС, щоб довести, що вони серйозно спрямовані на реформування економіки. ЄС зараз вимагає, щоб дефіцит бюджету Греції знизився до 3% ВВП до 2013 року.

Профспілки країни вже вирішили провести серію страйків проти жорстких заходів уряду.

Раніше повідомлялось, що після декількох років колосальних перевитрат, проведення дорогих олімпійських ігор в 2004 році та нездатність приборкати державний борг Греція перебуває на межі дефолту.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Греція бореться з дефолтом під тиском ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі