пʼятниця, 30 серпня 2024 11:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Говорили про сучасну зброю: український генерал таємно зустрічався із командувачами НАТО

Говорили про сучасну зброю: український генерал таємно зустрічався із командувачами НАТО
Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал Олександр Павлюк взяв участь у таємній зустрічі командувачів країн НАТО. Фото: resident.gov.ua

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал Олександр Павлюк таємно зустрічався із командувачами країн-членів НАТО в німецькому Дрездені.

Закрита зустріч вищих військових керівників 35 країн, переважно з Європи, тривала три дні й завершилася 29 серпня. Про це пише BILD.

Командувачів приймав інспектор сухопутних сил Німеччини генерал-лейтенант Альфонс Майс. Участь у зустрічі брали, зокрема, генерали з Нідерландів, Естонії, Іспанії, Великої Британії, Швеції, Албанії, Греції. Україну представляв генерал-лейтенант Павлюк. А США - командувач армії в Європі та Африці Дерріл А. Вільямс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден розмірковує: США можуть змінити позицію щодо ударів американською зброєю по РФ

За даними видання, усіх їх просили не повідомляти журналістам про зустріч. Зазначається, що там було продемонстровано новітні зразки німецької військової техніки.

Видання зазначає, що серед показаного був колісний комплекс ППО Skyranger для боротьби з дронами. Потужність його двигуна 720 кінських сил, а максимальна швидкість 100 км/год. Коштує такий комплекс €18 млн.

Автоматичною гарматою калібру 30 мм можна збивати дрони в радіусі 3 км, а чотирма ракетами "Стінгер" - до 9 км. Такий комплекс уже замовили Австрія, Угорщина і Данія.

Представлено також безпілотну колісну гаубицю RCH-155: 815 к.с., до 700 км пробігу, ціна - €10 млн. Вона може вести вогонь під час руху на швидкості до 30 км/год з далекобійністю 54 км і швидкістю стрільби до дев'яти пострілів на хвилину. Перші 54 гаубиці нададуть Україні у 2025 році.

"Коли ми були в Афганістані, у талібів не було ВПС. Зараз ми бачимо в Україні, що насамперед величезний стрибок зробило застосування дронів. Вони тепер всюдисущі на полі бою. Ось чому ми всі повинні протистояти цій новій загрозі з повітря", - зазначив Майс.

Дедалі більше союзників підтримують зняття обмежень для використання далекобійної зброї для самооборони України в рамках міжнародного права. Про це заявив міністр оборони Рустем Умєров, підсумовуючи засідання Ради Україна-НАТО.

На засіданні обговорили подальші плани щодо поставок систем ППО і ракет до них.

Зараз ви читаєте новину «Говорили про сучасну зброю: український генерал таємно зустрічався із командувачами НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі