четвер, 24 березня 2022 09:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Фосфорні бомби: чим небезпечні і як допомогти при ураженні

Фосфорні бомби: чим небезпечні і як допомогти при ураженні
Фосфор, який використовується у боєприпасах, спалахує від контакту із киснем. Фото: t.me/luhanskaVTSA

Російські війська скидають на Україну фосфорні бомби і боєприпаси, начинені білим фосфором. Температура його горіння становить близько 800°C.

Запальна суміш може розповсюджуватися територією до кількох сотень метрів. За своєю дією фосфорні бомби нагадують напалм, розповів військовий експерт Сергій Згурець, передає "Суспільне".

"Білий фосфор — самозапальний і забезпечує високу температуру горіння, яка погано гаситься. Така бомба може знищувати значні площі і наносити велику шкоду живій силі та техніці", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рашисти вночі закидали місто фосфорними бомбами. Є загиблі

Фосфор, який використовується у боєприпасах, спалахує від контакту із киснем, тому загасити його складно. Через високу температуру горіння фосфор спричиняє тяжкі та болісні каліцтва. Вдихання парів може випалювати легені, а на тілі фосфор продовжує горіти після вибуху.

"Саме тому додаткові протоколи 1977 року до Женевської конвенції забороняють застосування таких боєприпасів. Те, що Росія їх використовує, це залякування та психологічний тиск", - зазначає Згурець.

Допомога під час ураження білим фосфором:

- потрібно якнайшвидше скинути одяг, до якого прилипли частки фосфору;

- до пошкоджених ділянок тіла потрібно перекрити доступ кисню, наприклад промити рани великою кількістю води.

Лікувати поранених фосфорними боєприпасами повинен спеціальний медичний персонал. Якщо фосфор потрапив на предмети, їх можна загасити рясно поливаючи водою, чи засипаючи піском або землею, поки до фосфора не перестане надходити кисень.

22 березня Донецькій області окупанти скинули на місто Краматорськ фосфорні боєприпаси.

Боєприпаси, начинені фосфором, використовуються ЗС РФ в 122-мм снарядах до гаубиць та реактивних снарядах до установок БМ-21 "Град". Білий фосфор, що містять фосфорні боєприпаси, у разі потрапляння на шкіру викликає важкі опіки. Також при вдиханні парів білого фосфору або при потраплянні в шлунково-кишковий тракт викликає гостре отруєння та має деморалізуючий вплив.

Зараз ви читаєте новину «Фосфорні бомби: чим небезпечні і як допомогти при ураженні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі