пʼятниця, 15 лютого 2008 11:40

Фізичні вправи рятують від жовчного каміння

Щоб уникнути утворення в організмі жовчного каміння, необхідно регулярно займатися фізичними вправами. Вперше вчені з Університету Іллінойсу (США) у співробітництві з колегами з Університету Keіmyung (Корея) довели, що фізична діяльність скорочує жовчно-кам"яне формування.

У дослідженні 50 лабораторних мишей годували їжею з високим вмістом жирів і додаванням кислоти, що допомагає збільшувати поглинання холестерину. Потім гризуни були розділені на дві групи - одна група бігала 45 хвилин на добу п"ять днів на тиждень, а друга група не тренувалася.

Через 12 тижнів була вивчена кількість жовчного каміння у тварин і визначена активність певних генів у печінці та кишечнику, які беруть участь у поглинанні холестерину. Жовчне каміння з"являється, коли рівні холестерину й жовчі стають надто високими, пояснюють медики.

Виявилося, що у малоактивних мишей жовчне каміння мало вагу в 2,5 рази більшу, ніж у першій групі. Фізична розминка підвищила вироблення двох генів - LDLr і SRB1, що допомогло очищати печінку від холестерину й жовчної кислоти, відзначили лікарі, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Фізичні вправи рятують від жовчного каміння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі