вівторок, 23 червня 2009 08:55

Євросоюз відкидає заяви Тегерана про втручання у внутрішні справи Ірану

Євросоюз відкидає заяви Тегерана про втручання у внутрішні справи Ірану
Євросоюз спростував заяви Тегерана про втручання європейських країн у внутрішні справи Ірану і назвав їх безпідставними і неприпустимими.У заяві сказано, що всі країни-члени ЄС виступають із спільною позицією відносно звинувачень на адресу окремих країн блоку.

"ЄС розглядає звинувачення низки (представників) іранських властей по відношенню до Євросоюзу і його членів щодо втручання Європи в іранські вибори як безпідставні і неприпустимі", - йдеться в документі.

При цьому ЄС засудив "усі заборони, накладені на (діяльність) ЗМІ і журналістів". Це стало реакцією на рекомендацію Тегерана іноземним журналістам не брати участь і не освітлювати мітинги і збори, заборонені МВС.

У свою чергу, Чехія, яка нині головує в ЄС, заявила, що Євросоюз має право висловлювати сумніви стосовно об"єктивності критеріїв прозорості і демократичного процесу виборів, який затверджується в якій би то не було країні. У зв"язку з цим Прага закликала останні європейські країни розглянути пропозицію про виклик (для консультацій) глав іранських місій у всіх країнах ЄС, аби передати те ж саме повідомлення іранським властям.

Нагадаємо, раніше низка європейських країн висловила стурбованість у зв"язку із ситуацією в Ірані, де після оголошення результатів президентських виборів опозиція почала проводити акції протесту. При цьому Європа закликала Тегеран не перешкоджати проведенню таких акцій.

Як відомо, акції протесту в Ірані проходять з 13 червня. Прибічники Мусаві, який програв на виборах Ахмадінеджаду, вимагають відмінити підсумки виборів, результати яких, на їхню думку, були сфальсифіковані.

Нагадаємо, сьогодні, 22 червня, іранська поліція розігнала близько тисячі людей, які зібралися на центральній площі Тегерана на траурну церемонію в пам"ять Неді Солтані, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз відкидає заяви Тегерана про втручання у внутрішні справи Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі