понеділок, 22 червня 2009 09:45

Чавес закликав світ поважати тріумф Ахмадінеджада

Чавес закликав світ поважати тріумф Ахмадінеджада
Світ повинен поважати Іран і "тріумфальну" перемогу чинного президента країни Махмуда Ахмадінежада на президентських виборах, заявив президент Венесуели Уго Чавес.

"Ми закликаємо світ поважати Іран, бо є спроби підірвати міцність іранської революції", - зазначив Чавес в ефірі своєї щотижневої телепрограми.

"Тріумф Ахмадинежада беззастережний. Вони намагаються заплямувати його тріумф і за допомогою цього послабити уряд і ісламську революцію. Я знаю, що їм це не вдасться", - сказав він.

Крім того, міністерство закордонних справ Венесуели опублікувало заяву, в якій різко критикує "жорстоку і необґрунтовану кампанію ззовні, що дискредитує" іранського президента.

Водночас, Рада національної безпеки Ірану зажадала сьогодні від лідера опозиції Міра Хосейна Мусаві "припинити заохочувальні заклики до антиурядових маніфестацій".

В іншому випадку влада погрожує колишньому прем"єр-міністру, що покладе на нього "відповідальність за несанкціоновані мітинги, що призвели до безладів у столиці".

Як заявив на зустрічі з іноземними послами міністр закордонних справ Манучехр Моттакі, органи безпеки країни підозрюють в причетності до безладів бойовиків підпільного антиурядового угруповання Моджахеддін-е-халк (Організації моджахедів іранського народу), яких "фінансують і готують" британські спецслужби.

У свою чергу, 67-річний політик Мір Хосейн Мусаві, який програв 12 червня президентські вибори Махмуду Ахмадинежаду, наполягає на повторному голосуванні. У поширеному 21 червня посланні, яке Мусаві направив членам Ради вартих ісламської конституції, він стверджує, що "результати виборів було сфальсифіковано".

За його даними, "процес підтасування голосів організовано заздалегідь з метою забезпечити перемогу Ахмадінежаду". Мусаві відкрито звинувачує верховного керівника Ірану аятолу Алі Хаменеї в тому, що той "сприяє підриву республіканського правління і не перешкоджає встановленню в країні диктатури".

Водночас, екс-прем"єр направив послання МВС Ірану, в якому висловив обурення стосовно того, що правоохоронні органи не захистили в суботу демонстрантів від нападів на них "басиджів" - членів народних дружин, які підтримують Ахмадинежада.

За повідомленнями, лідер ліберальної течії з"явився в суботу ненадовго перед натовпом на південному заході Тегерана. Пізніше від його імені було розповсюджено заклик до загального страйку у випадку, якщо влада продовжить кампанію арештів.

У суботу, 20 червня, у заборонених акціях протесту взяли участь кілька тисяч осіб. Зокрема, близько трьох тисяч опозиціонерів зібралися неподалік від площі Енгелаб (Революції), скандуючи "Смерть диктатору!". У ході протестів в Тегерані було поранено 400 поліцейських.

Акції протесту в Ірані, пов"язані з підсумками президентських виборів, відбуваються з 13 червня. Прихильники Мусаві, що програв на виборах Ахмадінеджаду, вимагають скасувати підсумки виборів, результати яких, на їх думку, було сфальсифіковано.

21 червня президент Ірану Махмуд Ахмадінежад закликав США та Велику Британію не втручатися у внутрішні справи його держави.

У свою чергу, міністерство закордонних справ Ірану висловило протест дипломатичним представникам 27 держав Європейського Союзу. Іранська влада звинувачує країни ЄС в підтримці опозиціонерів, які протестують проти сфальсифікованих, на їхню думку, підсумків виборів президента Ірану.

За матерiалами: РІА Новості, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Чавес закликав світ поважати тріумф Ахмадінеджада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі