середа, 25 червня 2008 13:34

Європейський суд визнав Латвію винною в порушенні закону про вибори

Європейський суд з прав людини визнав Латвію винною в "порушенні закону про вільні вибори" і прав людини.

Згідно опублікованій тут постанові суду, мова йде про оголошення Центрвиборчкомом "необираним" колишнього військовослужбовця прикордонних військ КДБ СРСР Яніса Адамсонса, який став міністром внутрішніх справ в незалежній Латвії. Він був обраний також до латвійського парламенту, членом якого залишався до 2002 року. Після того, як Адамсонс прилучився до опозиції, проти нього було висунуто звинувачення в співпраці з КДБ, і, коли в 2002 році він висунув свою кандидатуру на парламентських виборах від Соціал-демократичної робітничої партії, Центрвиборчком викреслив його прізвище зі списків. Протест проти такого рішення був знехтуваний окружним, а потім і Верховним судом Латвії.

Страсбурзький суд вважає, що з боку Адамсонса не було ніяких ворожих дій відносно держави, і до його успішної 10-річної політичної діяльності в незалежній Латвії немає ніяких претензій. ЕСПЛ дійшов висновку, що, позбавивши його права на участь у виборах, влада Латвії порушила права людини, і постановив виплатити Адамсонсу 10 тис. євро як компенсацію за моральне відшкодування, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Європейський суд визнав Латвію винною в порушенні закону про вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі