четвер, 16 травня 2013 12:23

Європейські монархи освоїли нову моду: король Бельгії також зречеться престолу

Європейські монархи освоїли нову моду: король Бельгії також зречеться престолу
Король Альберт з дружиною Паолою. Фото: ria.ru

Король бельгійців Альберт Другий може зректися престолу на користь старшого сина принца Філіпа 21 липня, в день національного свята Бельгії, передають місцеві ЗМІ з посиланням на думку королівського літописця Патріка Вебера.

"Цілком можливо, що буде зроблено заяву (про зречення) 21 липня, а потім почнеться плавна передача влади, можливо, на Свято Короля (15 листопада)", - заявив Вебер.

Офіційні особи поки не коментують появу в бельгійських ЗМІ повідомлення про майбутнє зречення престолу Альберта Другого. Цього року виповнюється 20 років з дня його інтронізації. Альберт Другий почав правити в Бельгії в 1993 році після смерті Бодуена Першого, у якого не залишилося спадкоємців. За конституцією Бельгії, монарх в основному виконує представницькі функції, а реальна влада зосереджена в руках прем'єр-міністра. Тим не менш, монарх виступає в ролі верховного посередника при врегулюванні внутрішніх політичних криз. Опитування показують, що більшість бельгійців позитивно ставляться до перебування на престолі Альберта Другого. Для громадян він є моральним авторитетом і символом єдності країни. Монарх відомий також тим, що до вступу на престол він був завзятим байкером.

На відміну від батька, наслідний принц Філіп часто піддавався суспільній критиці за некоректні для його статусу, на думку політиків і ЗМІ, публічні висловлювання про політичну ситуацію в країні.

Зараз ви читаєте новину «Європейські монархи освоїли нову моду: король Бельгії також зречеться престолу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі