четвер, 22 травня 2008 12:09

Європарламент схвалив застосування санкцій за збиток екології

Європарламент на пленарному засіданні в Страсбурзі схвалив проект директиви Євросоюзу про введення санкцій за нанесення "значного збитку" навколишньому середовищу, зокрема за її забруднення радіоактивними матеріалами і відходами, повідомив в четвер представник прес-служби Європарламенту.

За його словами, згідно з новим законом, країнам-членам ЄС надано право самим визначати покарання відносно забруднювачів землі, води і повітря, але воно повинне бути "ефективним і пропорційним".

Спочатку запропонований Єврокомісією в лютому 2007 року проект законодавчої ініціативи передбачав за несанкціонований викид шкідливих речовин в атмосферу, грунт і водоймища позбавлення волі на термін від одного до десяти років, а також штраф в розмірі від 350 тисяч до 1,5 мільйонів євро. Якщо забруднення навколишнього середовища приводить до загибелі людей, винних пропонувалося засуджувати до термінів від п"яти до десяти років.

Проте Європейський суд юстиції ухвалив, що власті ЄС не в праві нав"язувати країнам-членам уніфіковані санкції відносно забруднювачів навколишнього середовища, які вони повинні визначати на національному рівні.

В даний час в державах ЄС нанесення екологічного збитку не розглядається як кримінальний злочин.

Країнам ЄС дано два роки на приведення національного законодавства у відповідність з новою загальноєвропейською директивою, повідомляє РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «Європарламент схвалив застосування санкцій за збиток екології». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі