четвер, 29 жовтня 2009 17:05

Європа розкололася щодо кандидатури Блера на пост президента ЄС

Європа розкололася щодо кандидатури Блера на пост президента ЄС
Перспектива, що колишній прем"єр-міністр Великої Британії Тоні Блер незабаром стане першим президентом ЄС розділила думки європейців навпіл, пише The Telegraph.

Іспанія

В іспанській щоденній газеті El Pais було опубліковано критичну статтю колишнім дипломатом і соціалістом в Європарламенті Еміліо Менедезом дель Валле про кандидатуру Тоні Блера.

Автор відзначив, що Британія не входить у Шенгенську зону і не є членом Єврозони. За його словами, ця країна не грає першої ролі в інтеграції ЄС.

Дель Валле застеріг, що Блеру не можна довіряти через його колишні гріхи, а саме вторгнення в Ірак та те, що Саддам Хусейн нібито мав зброю масового знищення.

Франція

Президент Ніколя Саркозі, який був у дуже тісному альянсі з Блером багато років, виказав свої претензії до кандидатури президента ЄС. Французький керманич заявив, що існує певна проблематичність з такою кандидатурою. Адже Британія не є частиною європейської спільноти, вона не ратифікувала багатьох важливих домовленостей ЄС. Іншими емоційними заявами протестів французьких політиків було те, що в Британії не функціонує грошова валюта євро. Але, наприклад, міністр закордонних справ Бернард Кушнер висловлив прихильність до Блера.

Німеччина

Подібними аргументами до французьких керувалися і німецькі представники влади.

Газета "Der Spiegel Germany" пише : "Немає ентузіазму щодо Тоні Блера. Блерфобія вже крокує Європою. Його шанси стати президентом значно впали за останній тиждень. Поміж брюссельських політиків його рейтинги є трішки вище нуля".

Австрія

Австрійській канцлер Вернер Файман висловив свої думки щодо президента ЄС. Він скептично налаштований проти Блера, адже той був в свій час близьким до Джорджа Буша. На його переконання, на сьогодні треба такого кандидата, який був би налаштований на тісні стосунки з адміністрацією Обами.

Колишній єврокомісар від Австрії Франц Фішшер наголосив на тому, що Блер втратив імідж в арабському світі, ставши партнером Буша.

Італія

Міністр закордонних справ Італії Франкі Фраттіні сказав, що вибір майбутнього президента має бути одностайним і за принципом консенсусу всіх європейців. Фраттіні і нинішній прем"єр-міністр Силвіо Берлусконі натякнули, що вони є прихильними до кандидатури Блера.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Європа розкололася щодо кандидатури Блера на пост президента ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі