пʼятниця, 20 червня 2008 20:02

ЄС зняв санкції проти Куби: США не задоволені

Європейський союз зняв санкції, накладені на Кубу в 2003 році в знак протесту проти тюремного ув"язнення кубинською владою більш як 70 дисидентів. Рішення було ухвалене в перший день саміту ЄС, що проходить 19-20 червня в Брюсселі. Вважають, що дію санкцій буде офіційно припинено в понеділок.

Санкції, введені ЄС п"ять років тому, стосувалися заборони на поїздки високопоставлених європейських чиновників на Кубу та участі європейських дипломатів у культурних заходах на острові. Спостерігачі відзначають, що скасування санкцій стосовно Куби носить скоріше символічний характер, однак може розглядатися як успіх уряду Рауля Кастро.

Проте єврокомиссар з зовнішніх зв"язків Бенита Ферреро-Вальднер заявила, що ЄС буде продовжувати стежити за становищем в галузі дотримання прав людини в цій країні, передає Бі-Бі-Сі.

За словами Ферреро-Вальднер, глави європейських країн хочуть продемонструвати підтримку змін на Кубі після того, як Рауль Кастро прийняв кермо влади з рук свого брата Фіделя.

"Кубинцям також цілком чітко буде вказано, що вони ще повинні зробити в плані звільнення ув"язнених і взагалі в області дотримання прав людини", - заявила вона на саміті ЄС у Брюсселі.

Група провідних кубинських дисидентів виступила із критикою цього рішення.

В інтерв"ю Бі-Бі-Сі одна з організаторів дисидентської групи "Жінки в білому" Міріам Лейва сказала, що це рішення нічим не виправдане, оскільки новий президент не зробив ніяких кроків до створення більш відкритого або демократичного суспільства.

Однак, як вказує кореспондент Бі-Бі-Сі в Гавані Майкл Восс, на Кубі зняття заборони буде розцінене як перемога твердої дипломатичної лінії влади.

Як нагадує кореспондент, європейські лідери намагалися встановити політичний діалог з Гаваною після того, як Фідель Кастро через хворобу відійшов від влади майже два роки тому. Однак комуністична влада острова заявляли, що ніякого прогресу в цьому напрямку не буде, поки ЄС офіційно не скасує санкції.

Раніше держдепартамент США висловив надію на те, що санкції ЄС не будуть скасовані, оскільки кубинське керівництво "не занадто далеко відійшло" від політики Фіделя Кастро.

З тих пор, як майже два роки тому Рауль прийняв кермо влади, деякі члени ЄС - зокрема, Іспанія - наполягали на повному скасуванні санкцій.

Інші держави, наприклад, Швеція й Чехія, висловлювали сумніву, що на Кубі відбулися істотні зміни, особливо в плані становища з дотриманням прав людини.

Насправді санкції ЄС носили багато в чому чисто символічний характер. На відміну від американського ембарго, що зберігається з 1962 року, вони не обмежували ні торгівлю, ні інвестиції.

В останні роки, і особливо при Раулі Кастро, що офіційно став президентом у лютому цього року, кубинський уряд стало розвивати міжнародні зв"язки.

Венесуела, що забезпечує Кубу нафтою в обмін на кубинських лікарів, а також Китай, що закуповує у величезних кількостях кубинський нікель, є набагато більш важливими торгівельними партнерами Гавани, ніж європейські країни.

Джерела в кубинському уряді сказали Бі-Бі-Сі, що рішення скасувати санкції буде на користь скоріше ЄС, ніж Кубі, оскільки вони показали, що Брюссель здатний проводити зовнішню політику, незалежну від Сполучених Штатів, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «ЄС зняв санкції проти Куби: США не задоволені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі