пʼятниця, 25 січня 2008 12:35

Єгипет перекрив кордон з сектором Газу

 Єгипетські сили безпеки у п"ятницю встали живим щитом на шляху проходу палестинців з сектора Газу до Єгипту. В даний час пускають тільки тих, хто повертається назад, в прибережний анклав. Очікується, що вже найближчим часом кордон буде закритий. Обстановка в прикордонному Рафасі спокійна, ніяких безладів не зафіксовано, проте до кордону підтягаються додаткові війська.

Таким чином Єгипет почав виконувати дану напередодні обіцянку відновити законність на кордоні, хоча терміни названі не були. Водночас, президент Єгипту Хосні Мубарак пообіцяв продовжити надання допомоги страждаючим від блокади палестинцям і заявив, що Єгипет "не дозволить морити людей голодом".

США та Ізраїль в останні дні неодноразово висловлювали дедалі більший неспокій з приводу подій на кордоні, побоюючись, що через територію, що не охороняється, в сектор Газу проникнуть бойовики, які планують терористичні атаки проти ізраїльтян, і переправлять зброю і вибухівку для радикальних угрупувань. Ізраїль навіть погрозив припиненням всіх контактів, в першу чергу, економічних.

У четвер вранці заступник міністра оборони Ізраїлю Матан Вільнаї заявив, що Ізраїль має намір розірвати всі відносини з Газою, включаючи постачання товарів першій необхідності. "Ви повинні зрозуміти, що якщо кордон  Гази з Єгиптом відкритий, ми більше не несемо відповідальності за жителів сектора, - заявив Вільнаї в інтерв"ю в армійській радіостанції "Галей ЦАХАЛ". - Ми відповідали за них лише доти, поки не було альтернативи".

З свого боку представник МЗС Єгипту Хосам Закі офіційно відкинув заяву ізраїльської влади, які стверджували, що, не зумівши перешкодити терористичній організації "Хамас" прорвати кордон, Єгипет узяв на себе відповідальність за сектор Газу, і відтепер Каїр повинен забезпечувати палестинців електрикою. Це невірне припущення", – наголосив прес-секретар МЗС.

Закі наголосив також, що ізраїльський уряд не звертався до Єгипту офіційно з проханням узяти на себе відповідальність за сектор Газу, повідомляє  АР.

Нагадаємо, що з тієї миті, як в середу вранці була підірвана стіна між єгипетською і палестинською частинами міста Рафах, відкритий кордон сектора Газу з Єгиптом перетнули понад 700 тис. палестинців. Таким чином, майже половина 1,5-мільйонного населення прибережного анклава перейшла на територію сусідньої держави після підриву металевих загород, що розділяють місто Рафах на єгипетське і палестинське. Люди у величезних кількостях купували в прибережних містах Рафах і Ель-Аріш продукти, будматеріали, паливо, ліки. Єгипетські прикордонники не перешкоджали масовим переходам кордону, обмежуючись лише контролем за тим, щоб в цій зоні не з"являлися озброєні палестинці.

Проте спроби палестинців пройти углиб країни присікалися ними негайно. Співробітники служб безпеки Єгипту отримали інструкції не дозволяти палестинцям, що перебралися через зруйнований кордон з сектора Газу, проникати на територію столиці країни - Каїра - а також інших великих міст.

Водночас в палестинській частині Рафаха всіх, хто повертався з Єгипту оглядали  силовики "Хамаса", щоб не допустити провезення заборонених товарів.

На думку ряду палестинських політиків, покращити  гуманітарне положення жителів сектора Газу і запобігти повторенню подій останніх днів на кордоні анклаву з Єгиптом може тільки офіційне відновлення діяльності КПП, в першу чергу, у Рафасі, повідомляє ІТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Єгипет перекрив кордон з сектором Газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі