середа, 06 вересня 2023 13:17

Спецтема: Війна Росії проти України

Е-декларування повернули: коли побачимо статки депутатів

Е-декларування повернули: коли побачимо статки депутатів
Відновлення е-декларування передбачає: подачу декларацій не тільки за поточний рік, а також за 2021, 2022 роки. Фото: Укрінформ

Верховна Рада повернула електронне декларування. Однак реєстри будуть закритими ще рік.

Попри це, навіть таке рішення – хороший результат. Тому що ця система – дуже сильний психологічний тиск на тих, хто має подавати е-декларації, розповів Gazeta.ua політолог Олексій Голобуцький.

"Електронне декларування – це одне з небагатьох досягнень нашої країни у протидії корупції. І воно досить прогресивне для світу – далеко не у всіх західних країнах існує така система. Це принаймні дуже сильний психологічний тиск на тих, хто має подавати декларації. Хочеш стати депутатом чи міністром – у тебе є публічна декларація і люди можуть зробити висновки. Ти вже не збрешеш, що їздиш на метро", – сказав Голобуцький.

Формально влада виконала рішення повернути е-декларування, однак реєстри суспільство не побачить ще рік, наголосив політолог.

"Нібито побажання громадськості і Заходу виконані. А якби не зробили таку історію з половинчатістю, це було б дивно. Зрозуміло, що частина депутатів абсолютно не думає про наступні вибори, бо їм нічого не світить. Тому вони не бояться громадського розголосу. А інша частина – навпаки. Голосувала, тому що ще рік суспільство не зможе побачити їх декларації. Це, скоріше за все, замовлення не самих депутатів, а конкретних органів чи установ. Депутати зараз перетворилися на принтер Офіса президента", – пояснив Голобуцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українцям не потрібно бачити, скільки накрали під час війни" – активісти терміново звернулися до Зеленського

Результати побачимо через рік. Але навіть такий варіант поновлення декларування – хороший крок, додав політолог.

"Хоч би так, але маємо результат. Рік громадськість не зможе слідкувати за статками депутатами. А після – вже правоохоронці вивчатимуть декларації. І, можливо, не тільки українські. Тому що на Заході, куди депутати чи чиновники, можливо, захочуть поїхати, наші суди та голосування не допоможуть", – уточнив Голобуцький.

Верховна Рада проголосувала за відновлення електронного декларування посадовцями. Водночас реєстри декларації народні депутати залишили закритими – правка не набрала необхідної кількості голосів. За законопроєкт №9534 проголосували 329 депутатів.

Відновлення е-декларування передбачає: подачу декларацій не тільки за поточний рік, а також за 2021, 2022 роки,відновлення спецперевірок, військові, які беруть участь в бойових діях, подаватимуть декларації через 90 днів після закінчення воєнного стану або демобілізації.

З 2016-го року в Україні існувала щорічна електронна декларація, яку обов'язково мали подавати державні службовці та посадові особами відповідно до законодавства. На початку повномасштабної війни Верховна Рада призупинила обов'язкове декларування майна чиновниками, дозволивши подати дані про статки вже після скасування воєнного стану.

Зараз ви читаєте новину «Е-декларування повернули: коли побачимо статки депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі