вівторок, 05 вересня 2023 16:50

Рада відновила електронне декларування, але залишила його закритим

Рада відновила електронне декларування, але залишила його закритим
Парламент проголосував за відновлення е-декларування. Фото: Facebook-сторінка Верховної Ради

Верховна Рада проголосувала за відновлення електронного декларування посадовцями.

Водночас реєстри декларації народні депутати залишили закритими – правка не набрала необхідної кількості голосів. За законопроєкт №9534 проголосували 329 депутатів.

Відновлення е-декларування передбачає:

подачу декларацій не тільки за поточний рік, а також за 2021, 2022 роки;

відновлення спецперевірок;

військові, які беруть участь в бойових діях, подаватимуть декларації через 90 днів після закінчення воєнного стану або демобілізації, розповіла народна депутатка Ірина Геращенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соратник Юлії Тимошенко отримав $300 тис. "подарунку" від матері

Перший заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин вранці повідомив, що у підготовлений до другого читання законопроєкт внесено поправку про закритість реєстру декларацій ще на один рік.

"Найбільший ризик законопроєкту – закритість реєстру декларацій ще на один рік. Народні депутати, очевидно, бояться наважитись показати свої статки, набуті за час повномасштабної війни", – сказав Юрчишин.

Правка №371 про відкриття одразу публічних е-декларацій не пройшла, повідомив нардеп Ярослав Железняк. Вона набрала 199 з 226 необхідних голосів.

Провал правки прокоментував журналіст Михайло Ткач.

"Вони всі прекрасно розуміють, що за рік, коли декларації мають відкрити, їх це вже не дуже хвилюватиме. Бо більшість – монобільшість, вибачте – буде переїжджати в інші не такі занедбані країни як наша", – написав журналіст.

На початку повномасшабної війни Верховна Рада призупинила обов'язкове декларування майна чиновниками, дозволивши подати дані про статки вже після скасування воєнного стану.

Національне агентство з питань запобігання корупції залишило можливість для добровільного подання декларації.

У лютому президент Володимир Зеленський підтримав петицію щодо відновлення декларування статків посадовців і депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Рада відновила електронне декларування, але залишила його закритим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі