неділя, 09 жовтня 2022 07:34

Що таке бабине літо і як його називають в інших країнах
6

В Україні настало бабине літо. Традиційно цей теплий осінній період триває один – два тижні.

У давнину бабине літо ділили на дві частини ‒ молоде й старе, пише The Magazine.

Молоде припадало на час з 28 серпня до 11 вересня. А старе тривало з 14 до 24 вересня. Люди помічали, що якщо зберігається тепла погода на молоде бабине літо, то на старе зіпсується і навпаки.

Традиційно бабине літо триває один-два тижні
Фото: wikipedia.org
Традиційно бабине літо триває один-два тижні
Традиційно бабине літо триває один-два тижні
Традиційно бабине літо триває один-два тижні
Традиційно бабине літо триває один-два тижні

Науковці пояснюють, що тепла повітряна маса, яка накопичується в антициклоні на початку осені, починає рухатися над Атлантичним океаном у центр континенту. Нічна температура на бабине літо може бути прохолодною, а вдень повітря прогрівається до +20…25℃.

Назвою бабине літо послуговуються переважно східні й західні слов'яни. А Болгари використовують назву циганське літо, на нього чекають до 15 вересня. У німецькомовних країнах ці дні називають літом літніх дам. А голландці бабине літо звикли називати – після літа. У Франції цей час називають літо Святого Дені, а в Італії ‒ літо Святого Мартіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптикиня порадувала прогнозом погоди у вихідні

У США і європейських країнах період бабиного літа припадає на кінець вересня ‒ початок і середину жовтня.

Різні джерела по-різному розповідають про виникнення назви теплого періоду осені. Але ні в кого не залишається сумнівів, що цей термін народного походження. За однією з версій, за давніх часів баби в цей час готували продовольчі та інші запаси на зимовий час.

Літні місяці були найскладнішими для жінок. Вони працювали і в полі, і вдома. А коли підготовка до зими завершувалася, урожай зібрали, дозволяли собі відпочинок. Днів для відпочинку відводилося мало, як і тривалість бабиного літа.

Ще одна версія свідчить, що назва утворилася на основі забобонів. Ішлося про жінок, які мають владу над погодними умовами. Казали, що примха жінок повернула час назад і тепло літа тривало в осінній період.

Із 6 жовтня у столиці України встановився антициклонічний характер погоди. Це свідчить про початок у Києві так званого бабиного літа.

В Україні суттєво зміниться погода. У неділю західні та більшість північних областей накриють дощі. Опади місцями будуть сильними.

Цьогоріч у жовтні середня місячна температура в Україні буде в межах +5...11°С. Це близько до кліматичної норми. Місячна кількість опадів очікується 26–58 мм, а в Карпатах місцями 68–88 мм, що також у межах норми.

Зараз ви читаєте новину «Що таке бабине літо і як його називають в інших країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі