пʼятниця, 06 червня 2008 08:45

Цивільний і військовий голови ВПС США пішли у відставку через ядерну зброю

Доповідь про помилки у поводженні з ядерною зброєю та її елементами стала причиною відставки цивільного і військового керівників військово-повітряних сил США.

Після публікації документу міністр оборони США Роберт Гейтс звернувся до глави міністерства ВПС Майкла Уїнна і начальника штабу ВПС генерала Майкла Мослі з проханням покинути свої посади.

У одному з прикладів, наведених Гейтсом, бомбардувальник B-52, на якому помилково було розміщено шість ракет з ядерними боєголовками, в серпні минулого року пролетів над територією США.

У іншому випадку, який стався у 2006 році, на Тайвань були помилково відправлені електродетонатори для балістичних ракет замість акумуляторів для вертольотів.

За словами міністра оборони, в доповіді, яку подав йому в кінці травня адмірал Керкленд Доналд (йому було доручено розібратися, як могла статися така помилка), підкреслювалося, що "у ВПС відсутній ефективний контроль з боку керівництва" над дотриманням особовим складом правил поводження з ядерною зброєю, передає NEWSru.сom з посиланням на ИТАР-ТАСС.

Владу Китаю, яка виступає категорично проти постачань на Тайвань американської зброї, було проінформовано Сполученими Штатами про допущену помилку.

За словами голови Пентагону, щодо деяких високопоставлених офіцерів ВПС може бути вжито дисциплінарних заходів.

Цікаво, що про помилку американських військових повідомив Тайвань, який недолічився вертольотних акумуляторів і повідомив про це постачальника.

Вузли є верхньою частиною конуса головного обтічника, в якому розташовані детонатори для ядерної боєголовки "Марк-12", встановлюваної на Minuteman. Детонатори приводять в дію ядерний детонатор боєголовки.

Ракета Minuteman - триступенева балістична ракета шахтного базування. Вона вважається головною і єдиною стратегічною ядерною зброєю такого типу в США.

Для США особлива дошкульність цих інцидентів пов"язана з тим, що вони самі дуже активно закликають світову спільноту до нерозповсюдження ядерної зброї. Найбільше там стурбовані можливістю її появи у Ірану, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Цивільний і військовий голови ВПС США пішли у відставку через ядерну зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі