вівторок, 01 квітня 2008 11:22

Ціни на нафту продовжують знижуватися

Ціни на нафтові ф"ючерси з початком поточного тижня продовжили падіння. За один день ціни знизилися в середньому ще на 3,7%, що стало їх найзначнішим падінням за дев"ять торгових днів, а барель нафти в середньому подешевшав ще на 3,75 дол.

Подальше падіння цін на нафту було обумовлене деякою стабілізацією обстановки на півдні Іраку і збереженням стабільного експорту нафти з цієї країни. Проте більшість аналітиків відзначають, що ринок все ще зберігає настороженість щодо подальших можливих проблем з постачаннями.

31 березня за контрактами найближчого місяця на New York Mercantile Exchange (NYMEX) вартість нафти марки Light, Sweet Crude Oil (травень) знизилася на 4 дол і 4 центи (-3,8%) і встановилася на відмітці 101,58 дол/бар, що стало найнижчим показником після 25 березня.

У Лондоні на Intercontinental Exchange Futures Europe (Iсe Futures Europe) офіційна ціна ф"ючерсу IPE Brent Crude (травень) впала на 3 долл 47 центів (-3,5%) і встановилася на відмітці 100,30 дол/бар.

Зниженню цін на нафтові ф"ючерси сприяла фіксація прибутку, отриманого за підсумками попереднього тижня. Нагадаємо, що за минулий тиждень ціни на нафту виросли в середньому на 3,5%, а барель нафти подорожчав приблизно на 3,5 дол, що стало причиною технічних продажів нафтових ф"ючерсів з початком поточного тижня.

Американська валюта з початком поточного тижня ще трохи укріпила свої позиції на світовому валютному ринку. Долар 31 березня виріс на 0,2% у відношенні до основних світових валют, що послабило інвестиційний інтерес до купівлі нафти та інших товарно-сировинних активів, номінованих у валюті США.

Водночас з початком поточного тижня на ринку зміцнилися побоювання падіння в світі попиту на енергоносії із-за очікуваної рецесії економіки США. Як вважають економісти, рецесія проявиться у II кварталі ц.р.

Як відомо, ціни на нафтові ф"ючерси 26 березня різко підвищилися. За один день ціни на чорне золото підскочили більш ніж на 4%, проте залишилися значно нижчими за свої рекордні значення.

Експерти відзначають, що друге з початку поточного тижня підвищення цін на нафту було спровоковане двома чинниками - слабіючим доларом і даними про запаси сирої нафти і нафтопродуктів в США.

Тим часом, за офіційною інформацією Міністерства енергетики США, запаси сирої нафти в країні за минулий тиждень не змінилися, попри те, що галузеві експерти прогнозували їх подальше зростання на 1,5-2,1 млн бар.

Станом на 21 березня запаси сирої нафти в США склали 311,8 млн барр, що майже на 5% нижче за їх торішній рівень. Ситуація була обумовлена подальшим падінням імпорту нафти в США. За тиждень імпорт нафти в США знизився на 570 тис бар/день і склав 8,898 млн бар/день - найнижчий показник з початку березня 2007 р., повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на нафту продовжують знижуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі