вівторок, 06 травня 2008 11:43

Ціна нафти переступила відмітку в 120 доларів

Ціна бареля нафти 5 травня вперше досягла відмітки 120 доларів. Як відзначають аналітики, причиною тому стали побоювання щодо ситуації в нафтовидобувних районах Нігерії і на півночі Іраку, повідомляє Бі-Бі-Сі.

За барель американської легкої нафти на уранішніх торгах в Нью-Йорку пропонували 120,21 долара США. У Лондоні на Intercontinental Exchange Futures за нафту марки IPE Brent Crude давали 117,99 дол/барель.

Складна геополітична ситуація в районах, де видобувається нафта, поєднується з побоюваннями подальшого ослаблення курсу американського долара, що і стало причиною того, що інвестори почали вкладати кошти в сировину.

"Побоювання щодо постачань і геополітика є основними чинниками зростання ціни", - відзначив Джерард Берг з National Australian Bank.

Покупки нафтових ф"ючерсів викликані збереженням нестабільності на півдні Нігерії і очікуваннями порушення постачань нафти з Ірану. Увечері 2 травня бойовики зробили черговий напад на один з об"єктів нафтової компанії Shell у Нігерії. На долю Shell доводиться майже половина нафти, що видобувається в Нігерії.

У квітні через вибух на магістральному нафтопроводі компанія Shell Nigeria вже скоротила свій нафтовидобуток на 169 тис бар/день і оголосила форс-мажор з зобов"язань перед імпортерами. Тепер, можливо, компанія буде вимушена ще раз зменшити свій нафтовидобуток.

Напередодні офіційний представник МЗС Ірану заявив на переговорах із західними державами, що його країна ніколи не погодиться з пропозиціями, що ущемляють права країни на проведення власних ядерних розробок.

Оскільки Іран є одним з найбільших в світі видобувачем і експортером нафти, на ринку побоюються, що іранська нафта може стати знаряддям міжнародного шантажу.

Зростання цін на нафту також обумовлене ослабленням позицій долара на світовому валютному ринку. Після того, як до кінця минулого тижня курс долара щодо провідних світових валют досяг рекордного значення за три місяці, з початком поточного тижня курс американської валюти знизився приблизно на 0,3%.

Нагадаємо, що ще в кінці квітня ціни на нафту наблизилися до очікуваного рекорду: на Нью-йоркській товарноій біржі (NYMEX) всього десять центів відокремили ціну на барель сирої нафти від психологічної відмітки в 120 доларів.

Середня місячна ціна нафтової "корзини" ОПЕК в квітні також склала рекордні 105,16 дол/бар: цей показник вперше перевищив відмітку 100 дол/бар. Попереднім рекордом вважалася середня за місяць ціна березня поточного року, що склала 99,03 дол/бар, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Ціна нафти переступила відмітку в 120 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі