пʼятниця, 15 травня 2009 13:39

Ціна на нафту впаде до мінімуму 1981 року - прогноз

Ціна на нафту впаде до мінімуму 1981 року - прогноз
Попит на нафту в світі в 2009 році впаде максимально з 1981 року. Свій прогноз знизило Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). У травневій доповіді організації йдеться, що цього року попит на нафту складе 83,2 млн барелів на добу і буде на 3% нижче за рівень 2008 року. Цей прогноз гірше квітневого на 230 тисяч барелів на добу.

Корекція нафтопрогнозу була очікуваною. МЕА знижує оцінки споживання нафти щомісячно протягом останніх дев"яти місяців. В середу Організація країн - експортерів нафти (ОПЕК) також погіршила прогноз попиту на нафту в 2009 році на 1,8% - до 84,03 млн барелів на добу.

МЕА таким чином відсунуло оптимістичні настрої з приводу можливого пожвавлення світової економіки в найближчому майбутньому. "Попит як і раніше виглядає дуже слабким. Не дивлячись на те, що було багато розмов про появу сигналів відновлення економіки, заявляти про закінчення рецесії поки рано", - відзначив глава нафтового підрозділу МЕА Девід Файф.

У своєму прогнозі МЕА опиралося на дані про запаси нафти в США, які як і раніше залишаються на максимальному рівні з 1990 року, а також на очікування падіння світової економіки на 1,4% в 2009 році.

Попит найбільш слабкий в розвинених країнах, де споживання нафти знизиться цього року на 5,1%. Дуже слабким в квітні був попит на нафту в США і менш слабким - в Європі. Комерційні запаси нафти в розвинених країнах є максимальними з 1993 року, відзначає агентство.

Споживання нафти країнами, що розвиваються, також скоротиться цього року вперше з 1994 року, оскільки економіки Китаю і Росії "продовжують демонструвати стійке ослаблення", йдеться в доповіді МЕА. Попит на нафту в країнах з економікою, що розвивається, складе в середньому 38,1 млрд барелів на добу, що на 0,4%, або 140 тисяч барелів на добу, нижче за рівень минулого року.

Проте в складних умовах для прогнозування МЕА робить обмовку. "Якщо ми побачимо економічний підйом в другому півріччі, попит на нафту може виявитися сильнішим, ніж припускає наш прогноз", - заявив Файф.

Між тим, видобуток нафти практично не зміниться. Так, за прогнозом МЕА, об"єм видобутку нафти країнами, що не входять до ОПЕК, як очікується, скоротиться цього року на 300 тисяч барелів на добу - до 50,3 млн. МЕА підвищило прогноз цього показника в порівнянні з минулим місяцем на 50 тисяч барелів на добу. В якості підстави для зміни прогнозу називаються вищі об"єми видобутку в Росії та стабільні постачання з району Північного моря.

Крім того, ОПЕК вперше з осені 2008 року підвищила видобуток в квітні. Видобуток країн картелю перевищила встановлену квоту на 967 тисяч барелів на добу. У квітні вони видобували (без урахування Іраку) 25,81 млн барелів на добу, тоді як в березні - 25,59 млн.

На тлі песимістичних прогнозів МЕА і ОПЕК нафта на світових ринках дешевшає другий день поспіль. Так, ціна червневих ф"ючерсів на нафту марки WTI на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) вчора складала 57,08 долара за барель, що на 0,94 долара (1,6%) нижче за закриття попереднього торгового дня. Вартість ф"ючерсу на нафту Brent на червень на лондонській біржі ICE Futures з початку торгів зменшилася на 0,59 долара (1%) - до 56,75 долара барель. Аналітики вважають, що дуже швидке зростання цін на нафту минулого тижня до 60 доларів за барель в найближчому майбутньому призведе до нового падіння ціни до 50 доларів за барель, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на нафту впаде до мінімуму 1981 року - прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі