вівторок, 28 травня 2024 14:21

Перед самітом миру Швейцарія хоче вигнати російських шпигунів

Перед самітом миру Швейцарія хоче вигнати російських шпигунів
Верхня палата парламенту Швейцарії схвалила боротьбу зі шпигунами. Фото: pixabay.com

Верхня палата парламенту Швейцарії схвалила висилку агентів російської розвідки.

Місто Берн готується провести мирний саміт, передає Reuters.

У пропозиції верхньої палати вказано, що потрібно "послідовно висилати російських шпигунів та інших іноземних шпигунів". Її підтримала президентка Віола Амгерд у зверненні до парламенту.

"Іноземні держави повинні відчувати, що Швейцарія реагує на порушення їхньої безпеки та захищає себе", - вказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представник США поїде на саміт миру в Швейцарію - Reuters

Уряд планує послідовно висилати офіцерів розвідки, діяльність яких ставить під загрозу безпеку Швейцарії або її роль як держави, що приймає мирний саміт. Але ця пропозиція не приведе до автоматичного ухвалення рішень.

Депутатка від лівоцентристських соціал-демократів Франциска Рот сказала що нейтральна Швейцарія є магнітом для шпигунів через концентрацію міжнародних організацій у країні. Це особливо справедливо щодо російських шпигунів. Рот наголосила, що Швейцарії необхідно виявити "нульову толерантність" до шпигунства. Пропозиція депутатів має зміцнити механізми контролю та вигнання шпигунів.

Нижня палата підтримала пропозицію у грудні. Тепер уряд має діяти відповідно до неї.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена і глави Китаю Сі Цзіньпіна.

Він запросив лідерів цих двох країн неодмінно приїхати в Швейцарію і проявити своє лідерство в досягненні миру. Відеозвернення записав на тлі зруйнованої російським ударом друкарні "Фактор-Друк" у Харкові.

Зараз ви читаєте новину «Перед самітом миру Швейцарія хоче вигнати російських шпигунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі