четвер, 10 квітня 2008 12:52

Чим відрізняється Україна від Гондурасу

Чим відрізняється Україна від Гондурасу
Є багато країн, з якими люблять порівнювати Україну. Серед них виділяється країна, назва якої відома нам переважно з анекдотів, і якій вже пора дати звання держави-побратима України. Як же йдуть справи в країні, яку назвали Гондурас?

Гондурас в 5.3 рази менше за Україну за площею.

Найвища точка Гондурасу на 809 метрів вища за Говерлу.

У Гондурасі 7.5 млн населення, тобто Україна = 6 Гондурасів.

Середній вік Гондурасу в два рази менший, ніж в Україні (19.7 років проти 39.2).

Висока народжуваність в Гондурасі (27.5 дітей на тисячу населення) - поки що недосяжна для України (9.5) мрія. На кожну жінку Гондурасу доводиться три з половиною маленьких гондурасиків, а в української жінки всього один з чвертю українчик.

У віковій категорії від 15 до 64 років на кожну гондураську доводиться один цілий і один тисячний (1.001) Гондурас. Таким чином, майже не існує проблеми недоліку однієї зі статей, хоча один чоловік з тисячі все-таки залишається без пари.

У Гондурасі живуть довше, але ненабагато: 69.35 років проти 67.88 років в Україні. Але це середній показник для всього населення. В той же час статистика показує, що чоловіки живуть в Гондурасі більше українців на 5.5 років, а ось жінки майже на три роки менше україночок.

Письменність населення в Гондурасі 80% проти 99.4% в Україні. У Гондурасі немає проблеми російської мови.

Гондурас не входить ні до НАТО, ні до ЄС, і це його ще більше ріднить з Україною.

Гондурас адміністративно ділиться на 18 департаментів (по нашому областей).

Гондурас незалежний вже 186 років, День Незалежності святкується 15 вересня (у нас 24 серпня).

Нинішнього Президента Гондурасу звуть Мануель Зелайа Розалес, в листопаді 2005 за нього проголосувало 49.8% населення, а за його суперника Порфіріо "Пепе" Лобо Смокчу - 46.1% (ситуація майже як в Україні, але "схід і захід разом"). Президента обирають на чотири роки, він також одночасно очолює уряд.

У парламенті Гондурасу всього 128 депутатів (у нас 450).

Партія регіонів в Гондурасі не виявлена (хоча прапор держави біло-блакитний).

Столиця Гондурасу - Тегусігальпа - за кількістю населення трохи більше Харкова. Назва столиці Гондурасу в три рази довше за Київ.

Гондурас - друга за бідності країна в Центральній Америці. Бюджет Гондурасу всього 2 млрд доларів, так що красти особливо нічого.

Зростання рівня ВВП (6%) майже такий же як в Україні (7%). ВВП на душу населення - $3100 (у Україні $7800).

Рівень безробіття в Гондурасі високий - 27.9% (у Україні офіційний 2.7%, неофіційний 6.7%).

Ціни в Гондурасі ростуть не так швидко як в Україні - інфляція складає 5.7% на рік (в Україні в 2007 році інфляція досягла 16,6%).

Основні галузі промисловості Гондурасу - цукрова, кавова, текстильна, деревообробна. З Гондурасу експортуються (в основному в США) кава, банани, лобстери, пальмове масло, золото.

Грошова одиниця Гондурасу називається лемпіра, інтернет-домен - hn.

Зараз ви читаєте новину «Чим відрізняється Україна від Гондурасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі