вівторок, 14 грудня 2021 05:02

Церковне свято 14 грудня. У кого сьогодні просити мудрості та розуму

14 грудня православна церква згадує святого пророка Наума - одного із 12 малих пророків. Його шанували як покровителя грамоти і наук.

Народився в поселенні Елкоша, що знаходилося на території Галілеї, у ХІІ столітті до нашої ери. Згодом переселився в Іудею, де й пророкував усе життя.

Автор: pinterest.com
  Пророк Наум
Пророк Наум

Відомостей про життя Наума до наших днів збереглося мало. Відомо, що він є автором книги пророцтв, яка вийшла приблизно в 663 році до нашої ери.

Книга складається з трьох розділів. У ній йдеться про місто-столицю майбутньої ассирійської держави, яка загрожувала усьому Сходу, Ніневія. Святий пророкував падіння та загибель міста, яке наведе Господь у покарання за поклоніння ідолам, розпусту, чаклунство та поневолення народів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа Римський під час проповіді згадав Україну

"Господь довготерпеливий і великий могутністю, і не залишає без покарання; у вихорі й у бурі хода Господа, хмара – пил від ніг Його. Заборонить Він морю, і воно висихає, і всі ріки вичерпуються; в'яне Васан і Кармил, і блякне цвіт на Ливані. Гори трясуться перед Ним, і пагорби тануть, і земля коливається перед лицем Його, і вселенна і всі, що живуть у ній. Перед обуренням Його хто встоїть? І хто стерпить полум'я гніву Його? Гнів Його розливається як вогонь; скелі розпадаються перед Ним. Благий Господь, притулок у день скорботи, і знає тих, що надіються на Нього", - пише Наум.

За переказами, багато історичних пророцтв святого невдовзі справдилися. Помер Наум у 45-річному віці, а поховали його на батьківщині. Йому моляться за мудрість та просять "наставити на розум".

День Ангела сьогодні відзначають Анастасія та Дмитро. На іменини треба відвідати храм, а святкування проводити в затишній сімейній атмосфері.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 14 грудня. У кого сьогодні просити мудрості та розуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі