понеділок, 13 грудня 2021 05:02

Церковне свято 13 грудня. Згадують апостола, який вперше приніс християнську віру в Україну

13 грудня православна церква згадує святого апостола Андрія Первозванного. Він був першим та улюбленим учнем Ісуса Христа.

Родом Андрій з північної частини Святої Землі - з Віфсаїди, що в Галілеї. Був молодшим братом апостола Петра. Рибалив на Тіверіадському озері.

Спершу був учнем Іоана Предтечі, Хрестителя Ісуса, та входив до його громади при Кумранському монастирі. Після хрещення Христа став його першим учнем та одним із 12 апостолів. За це його прозвали "Первозванним".

Автор: pinterest.com
  Андрія Первозваного вважають першим благовісником Євангелія Христового на землях України.
Андрія Первозваного вважають першим благовісником Євангелія Христового на землях України.

Ісус покликав Андрія за собою, після чого був разом із ним під час усього періоду суспільного служіння. Апостол був свідком воскресіння Христа та його вознесіння на небо.

Після цього Господь часто являвся своїм учням. Апостоли, за настановою Ісуса, відправилися нести Божу істину у різні частини світу. Андрій мав проповідувати в країнах, що лежать уздовж узбережжя Чорного моря. Відвідав Віфінію, що в Малій Азії, Фракію, Македонію і Скіфію, тобто територію сучасної України.

За переказами, апостол по Дніпру піднявся на північ і дійшов до місця, де невдовзі виник Київ. Він благословив це місце і передбачив прийняття християнської віри на нашій землі.

Андрій мав дар зцілення та чудотворіння. Позбавляв людей від невиліковних хвороб, зокрема римлянина Лесвіоса - градоначальника Патр. Про чудеса довідався римський імператор і відправив ідолопоклонника Егеата стати новим правителем Патр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа Римський під час проповіді згадав Україну

Максимила, дружина Егеата, тяжко захворіла. Апостол зміг її врятувати, однак новий градоначальник уперто запропонував плату за зцілення коханої. Андрій відмовився і сказав, що плату йому віддасть Бог.

Егеата викликав до себе імператор, після повернення він виявив, що його дружина та брат прийняли християнство. Правитель розлютився та наказав піддати святого тортурам та розіп'яти його на хресті, не вбиваючи цвяхи, щоб продовжити муки.

Андрій Первозванний прийняв свою долю та сам прийшов на місце страти. Небесне світло осяяло хрест святого і він відійшов у Царство Боже. На тому місці в його ім'я спорудили храм.

Апостола шанують в Україні. На його честь збудували багато церков, а оповіді про нього відіграли значу роль у виникненні християнства та державності на Русі.

День Ангела сьогодні відзначають Андрій та Іван. На іменини вся сім'я повинна відвідати церкву, причаститися, замовити і читати молитви святому покровителю. У цей день потрібно провести трапезу вдома в тихій атмосфері.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 13 грудня. Згадують апостола, який вперше приніс християнську віру в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі