неділя, 04 листопада 2012 23:50

Центром Львова пройшлися Українські січові стрільці
9

Фото: Фото: Євген Борісов

4 листопада центральними вулицями Львова пройшли чоловіки у військовій формі Українських січових стрільців на честь 94 річниці від дня проголошення Західно-Української народної республіки. Акцію організувало товариство з пошуку жертв війни "Пам'ять".

О 12 годині на площі Митній вишикувалися у колону близько 50 реконструкторів у формі автуро-угорської імперій з синьо-жовтими стрічками на головних уборах, - саме так були одягнені бійці УСС. Власної форми українці ще не мали, тому використовували чужу. Перед реконструкторами вистроївся парадний оркестр.

"Я прийшов подивитися на солдатів, - розповів 12-річний Микола Сапух. – Я з татом читав книгу про 1918 рік у Львові й про бої українців із поляками. Було цікаво подивитися які вони насправді, то випросив маму прийти зі мною. Як виросту, то сам буду брати участь у таких маршах".

Хода розпочалася із маленьким запізненням. Колона пройшлася центром через площу Соборну, проспект Свободи, біля Оперного театру й на площу Ринок.

"Ми йдемо у такій формі. Яку мали українські військові у листопаді 1918 року, коли влада, яка до того часу перебувала в руках Автсро-Угорської імперії була передана жителям Галичини, - розповів Любомир Горбач, 38 років, голова громадської організації Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять", - 1 листопада мешканці Львова, прокинувшись, вирушили до місць праці й побачили незвичайну картину: біля усіх стратегічно-важливих споруд стояли вояки, які були одягнені, як вояки Австро-Угорського війська, але на них були синьо-жовті стрічки, що символізували українську націю. На міській вежі вперше майорів український прапор. А потім почалася справжня війна у місті. Загинуло багато українців та поляків. На честь загиблих ми проводимо акцію".

Усі перехожі фотографували реконструкторів на камери мобільних телефонів. Хода закінчилася на місці, де о 13:15 розпочалося відтворення боїв між бійцями УСС та польськими військами.

Зараз ви читаєте новину «Центром Львова пройшлися Українські січові стрільці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі