понеділок, 18 лютого 2008 08:52

Чавес пообіцяв не залишати США без венесуельської нафти

 Венесуела поки не має наміру припиняти постачання нафти у США, заявив у неділю президент Уго Чавес.

"Ми не плануємо припиняти постачання нафти у США", - повідомив Чавес під час відвідання одного з націоналізованих нафтовидобувних комплексів у басейні річки Оріноко. "Але, якщо США нападуть на нас або спробують заподіяти нам шкоду, ми будемо змушені удатися до такої міри", - наголосив Чавес.

13 лютого було оголошено, що державна нафтова компанія Венесуели Petroleos De Venezuela припиняє постачання нафти американській ExxonMobil. Влада Венесуели заявила, що ухвалює таке рішення у відповідь на "юридично-економічну агресію" американської компанії. Раніше ExxonMobil, чиї активи у Венесуелі були націоналізовані урядом Чавеса, через суд в Лондоні добилася заморожування рахунків Petroleos De Venezuela у міжнародних банках, на яких знаходяться не менше 12 мільярдів доларів.

Венесуела також дала зрозуміти, що готова припинити всі постачання нафти у США, а не тільки ті, що йдуть через ExxonMobil. Проте експерти відразу ж після того, як ця загроза прозвучала, висловили сумнів у тому, що Чавес готовий втілити її в життя. На частку США припадає 80 відсотків всієї нафти, що видобувається у Венесуелі, і доларові доходи від її продажу становлять значну частину бюджету країни, повідомляє AP.

Зараз ви читаєте новину «Чавес пообіцяв не залишати США без венесуельської нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі