пʼятниця, 23 травня 2008 18:38

Бундестаг ратифікував лісабонську угоду

Парламент Німеччини в п"ятницю схвалив лісабонську угоду, яка покликана замінити невдалий проект Європейської Конституції.

"За" угоду проголосували необхідні 2/3 від загальної кількості членів Бундестагу. Тепер під документом підпис повинен поставити президент Німеччини Хорст Келер, проте це розцінюється виключно як формальність.

Таким чином, Німеччина стане 14 країною Євросоюзу, котра ратифікувала лісабонську угоду.

13 грудня 2007 року лідери 27-ми країн-членів ЄС підписали в Лісабоні новий Договір, який визначає основні законодавчі положення ЄС. Договір розроблений замість Європейської конституції, відхиленої на референдумах у Франції і Нідерландах 2005 року.

Новий договір покликаний реформувати європейські інститути, робота котрих значно ускладнилась після того, як до Союзу приєднались 12 нових країн. Тепер угода передбачає створення двох принципово нових посад - президента ЄС, який призначається на два з половиною роки, і шефа із зовнішньої політики.

Договір є полегшеною версією Євроконституції. У ньому використовуються скромніші імена, немає згадок про прапор і гімн Союзу.

Нова угода, що отримала назву Лісабонської, вносить зміни до Угоди про Європейський Союз, підписаної в 1992 році в Маастріхті, та Угоди про створення Європейського Співтовариства, підписаної в 1957 році в Римі.

Передбачається, що Угода має бути ратифікованою до 2009 року, повідомляє Интерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Бундестаг ратифікував лісабонську угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі