пʼятниця, 12 лютого 2010 10:26

Будівництву "Північного потоку" вже нічого не заважатиме

Будівництву "Північного потоку" вже нічого не заважатиме

Фінські урядовці з питань охорони навколишнього середовища в п"ятницю дали остаточний дозвіл на будівництво Балтійського трубопроводу природного газу "Nord Stream". Спорудження 1,200-кілометрового трубопроводу ціною в $10.6 мільярдів між Росією і Німеччиною розпочнеться в квітні і завершиться в 2011 році.

Російсько-німецьке спільне підприємство Nord Stream раніше вже отримало дозволи від Данії, Швеції, Німеччини і Росії, через чиї територіальні води проходитиме трубопровід.

Цілю нового проекту, який в 2000 році Євросоюз визнав "проектом загального інтересу", є експорт російського газу в Європу в обхід України із потужністю до 55 мільярдів кубометрів на рік.

В регіоні відразу ж розгорілися палкі дебати переважно з приводу того, що трубопровід на дні Балтійського моря може серйозно зашкодити його екології.

Екологи і деякі урядовці побоюються, що будівництво може призвести до того, що з морського дна одного з найбільш забруднених морів світу піднімуться залишки токсинів і хімічної зброї.

На зустрічі лідерів дев"яти балтійських морських держав в середу, російський прем"єр Володимир Путін спробував розвіяти всі екологічні турботи з приводу "Північного потоку". Він запевнив, що компанія витратила більше $135 мільйонів на дослідження впливу будівництва на навколишнє середовище.

"Ми вважаємо, що Північний Потік буде абсолютно безпечним і надійним постачальником природного газу в Європу і зробить наш регіон набагато більш стабільним", сказав прем"єр Росії на саміті в Хельсінкі.

Gazeta.ua за матеріалами ABCnews

Зараз ви читаєте новину «Будівництву "Північного потоку" вже нічого не заважатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі