пʼятниця, 08 лютого 2008 10:12

Британські учені з"ясували, чому водії не пристібаються

Британська лабораторія по вивченню транспорту і ситуацій на дорогах TRL (Transport Research Laboratory) провела дослідження на тему: хто і чому найчастіше не користується ременями безпеки. Учені, що вивчали причини людської безпечності, з"ясували - річ у тому, що багато хто боїться якраз загинути через ремінь.

Учасники опитування, переконані, що при бічному ударі цей пристрій може задушити людину. Або, наприклад, при лобових зіткненнях на високій швидкості буває так, що людина, що вилетіла через скло, залишається в живих, а пристебнутий ременем, будучи затиснутим в машині, - навпаки вмирає. Існує також ризик захлинутися, якщо машина падає у водоймище або згоріти при її займанні. Проте вони абсолютно не думають про кілька сотень сценаріїв аварій, при яких ремінь неодмінно врятує їм життя.

Найчастіше ігнорують ремені безпеки молоді люди і чоловіки взагалі. Молодіжна упевненість в собі часто грає з ними злий жарт. Також дуже рідко виявляються пристебнутими пасажири задніх сидінь. У списку того, хто рідше інших учасників дорожнього руху користується ременями, знаходяться і ті, чия робота пов"язана з постійним управлінням автомобілем - це водії вантажівок і таксисти. Причому, це пов"язано зовсім не з якимось професійним кодексом або кічем, їх просто переслідує особливий страх.

Діяльність цих людей пов"язана з ризиком, піддатися нападу або бути пограбованим, і вони бояться, що якщо вони будуть пристебнуті, і грабіжник не зможе викинути їх з салону, він обов"язково їх уб"є.

Дослідження показали, що частіше водії залишають бовтатися ремінці на центральній стійці під час поїздок пізно увечері або рано вранці, коли машин на дорогах не так багато і шанс потрапити в аварію не великий. Вони не думають про те, що авто рухаються з великою швидкістю і якщо аварія все ж трапитися, їм краще бути пристебнутими. Зате небажання пристібатися у пробці - раціональніше. В умовах трафіку з"ясовується, що ремінь "заважає" і "тисне".

Ще працівникам TRM вдалося з"ясувати - багато водіїв помилково вважають, що якщо їх автомобіль обладнаний подушками безпеки, то ремені їм не потрібні зовсім, що, звичайно ж, є великою помилкою - при не пристебнутому ремені, подушка, що вистрілює в обличчя з величезною швидкістю, у багато разів підсилює зіткнення. Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Британські учені з"ясували, чому водії не пристібаються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі