неділя, 04 серпня 2024 09:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Понад 20 тис. бойових вильотів та більше 8 тис. знищених цілей: Олещук привітав Повітряні сили зі святом

Понад 20 тис. бойових вильотів та більше 8 тис. знищених цілей: Олещук привітав Повітряні сили зі святом
День Повітряних сил в Україні відзначають 4 серпня. Фото: скріншот

Із початку повномасштабного вторгнення РФ українські Повітряні сили знищили понад 8 тис. повітряних цілей ворога.

Збито сотні літаків та вертольотів, тисячі крилатих ракет та безпілотників. Про це у привітанні з Днем Повітряних сил ЗСУ заявив командувач Микола Олещук.

За його словами, українські пілоти здійснили понад 20 тис. бойових вильотів, більшість - на бойове застосування авіаційних засобів ураження.

Усе це стало можливим, у тому числі, завдяки потужній підтримці західних партнерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повітряні сили розкрили подробиці нічної атаки росіян

"Перемога на землі кується в небі!". Із таким гаслом я звертався до командувачів повітряних сил країн НАТО рік тому, закликаючи колег створити міцну авіаційну коаліцію. Про закрите небо над Україною і про необхідність посилення української протиповітряної оборони говорили з партнерами ще напередодні повномасштабного вторгнення, адже усі розуміли, наскільки важливо тримати небо чистим. Тому ми здійснили чимало підготовчих заходів, щоб витримати удар і дати гідну відсіч повітряному нападу противника", - зазначив Олещук.

Додав, що битва за небо триває. Цілодобово ворог атакує Україну бомбами та ракетами, проводить повітряну розвідку. Щоночі б'є ударними безпілотниками.

"Повітряні сили пліч-о-пліч з протиповітряною обороною усіх Сил оборони України відбивають удари. Наскільки це можливо, знищують засоби повітряного нападу противника, б'ють ворога з повітря, тримають оборону на землі", - зазначив командувач.

За його словами, якісно та уміло застосовуючи сучасне західне озброєння, воїни Повітряних сил проявили неабияку мужність, героїзм, професіоналізм та винахідливість.

За час широкомасштабного вторгнення за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, 4475 військовослужбовців Повітряних сил відзначені державними нагородами, Героями України стали 47 з них, 25, на жаль, посмертно.

"Нині я вітаю усіх військовослужбовців та ветеранів Повітряних сил із 20-ю річницею, дякую усім, хто докладає максимум зусиль для нашої перемоги. Дякую партнерам, волонтерам, громадянському суспільству, всім, хто допомагає ставати нам сильнішими у боротьбі за мир і свободу для нашої України" - наголосив Олещук.

У ніч на 4 серпня російські загарбники завдали чергового удару по Україні з повітря. Ворог застосував дві зенітні керовані ракети С-300 по Харківщині. А також дві керовані авіаційні ракети Х-59. Росіяни також випустили п′ять ударних БпЛА типу Shahed.

Українські військові збили п'ять БпЛА Shahed-131/136 у Херсонській, Дніпропетровській, Кіровоградській та Запорізькій областях.

Зараз ви читаєте новину «Понад 20 тис. бойових вильотів та більше 8 тис. знищених цілей: Олещук привітав Повітряні сили зі святом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі