середа, 17 грудня 2008 11:18

Білоруси зірвуть будівництво АЕС

Жителі Островецкого району (Гродненська область Білорусії), де, як очікується, буде побудована перша білоруська АЕС, виступили категорично проти цього проекту, повідомляє "Телеграф". Заява від імені 106 людей була направлена в представництва країн ЄС, в МАГАТЕ, а також президентові Білорусії Олександру Лукашенко.

У випадку якщо їх протест буде проігнорований, вони обіцяють звернутися до судів (як білоруських, так і міжнародних) "для захисту своїх законних вимог, запобігання радіаційній і екологічній катастрофі в Європі".

На думку авторів звернення, атомна електростанція перетворить Островецкий район в "чорну чорнобильську дірку, де відбуватиметься невідворотна мутація всього живого". Вони побоюються, що результатом споруди АЕС стане зростання числа ракових захворювань в довколишніх населених пунктах.

Жителі Островецкого району також заявляють, що цей проект не понизить, а, навпроти, підвищить енергетичну залежність Білорусії від Росії. "Адже уранову сировину, як нафту і газ, доведеться купувати в Росії", - відзначають вони.

Нагадаємо, що Островецький майданчик (на півночі країни) є пріоритетним місцем для будівництва атомної електростанції. Остаточне рішення про місце будівництва білоруська влада планує прийняти до кінця грудня.

Перша білоруська АЕС, як повідомлялося, включатиме два блоки по тисячі мегават. Перший планується ввести в дію в 2016, другий - в 2018 році. Будівництво почнеться вже в 2009 році.

Проти проекту неодноразово виступали представники білоруської опозиції і громадські діячі. У свою чергу, Олександр Лукашенко заявив, що опозиція намагається отримати політичні дивіденди, "спекулюючи на радіофобії частини білоруських громадян". За його словами, АЕС дозволить забезпечити країну дешевою електрикою і не являтиме загрози для населення.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси зірвуть будівництво АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі