четвер, 25 березня 2010 15:01

Білорусь подала на Росію в суд

Білорусь подала на Росію в суд

Міністерство юстиції Білорусі звернулося до Економічного суду СНД з позовною заявою про правомірність стягнення експортних мит на нафтопродукти і нафтохімічне сировину, що поставляється з Росії в Білорусію, повідомила прес-служба білоруського Мін"юсту.

Мін"юст Білорусі заявляє, що "застосування вивізних митних зборів на продукти переробки нафти, що використовуються в якості хімічної сировини у безперервних виробничих процесах, серйозно утруднило, а за окремими позиціями - призвело до повного припинення постачань таких нафтопродуктів на нафтохімічні підприємства Республіки Білорусь".

В заяві відзначається, що по суті це означає загрозу повної зупинки роботи ряду найбільших підприємств нафтохімічного комплексу Республіки Білорусь, які мають тісні коопераційні зв"язки в тому числі і з аналогічними підприємствами Російської Федерації.

Угоди між Білоруссю і Росією передбачають безмитну торгівлю в рамках режиму вільної торгівлі. Єдиним винятком з режиму безмитної торгівлі є сира нафта, частина з якої обкладається експортним митом відповідно до спеціальної двосторонньої угоди, йдеться в повідомленні відомства.

Нагадаємо, в останні роки переробка і продаж Європі нафти, яку Білорусія купувала у Росії за пільговими цінами, була основною статтею доходу білоруського бюджету. Однак з початку 2010 року Москва вирішила урізати ці пільги. Між Москвою і Мінськом виник черговий спір, що тривав близько місяця. У результаті була досягнута домовленість: безмитно Білорусія буде одержувати від Росії лише нафту для внутрішнього споживання (відповідно до правил митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану) - це 6,3 млн тонн, а все що згори буде обкладатися митом на загальних підставах. При цьому, згідно з домовленістю, тариф на транзит російської нафти через Білорусію збільшується на 11%.

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Білорусь подала на Росію в суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі