четвер, 29 грудня 2022 05:30

Безпечний декор: які обрати ялинки, прикраси та гірлянди, щоб не нашкодити здоров'ю

Безпечний декор: які обрати ялинки, прикраси та гірлянди, щоб не нашкодити здоров'ю
Фахівці пояснили, як обирати безпечні й нетоксичні штучні ялинки, які новорічні іграшки краще не купувати та як запобігти пожежі від гірлянди. Фото: facebook.com/consumer.odessa

Період різдвяно-новорічних свят асоціюється, зокрема, з прикрашанням оселі.

І до вибору декору слід поставитись відповідально, підкреслили в Головному управлінні Держпродспоживслужби Одещини.

Фахівці пояснили, як обирати безпечні й нетоксичні штучні ялинки, які новорічні іграшки краще не купувати та як запобігти пожежі від гірлянди.

Передусім у відомстві закликали ніколи не обирати подарунки та іграшки лише за принципом "красиво-некрасиво", а тільки за їх якістю та безпечністю.

"Неякісні вироби можуть містити шкідливі речовини, як-от фенол, свинець і інші токсичні речовини, які є небезпечними для людини і особливо для дітей", – йдеться в повідомленні.

Як обирати штучні ялинки

1. Перед покупкою попросіть продавця показати документ про якість та безпеку штучної ялинки.

2. Перш ніж купувати ялинку, поцікавтеся у продавця, з якого матеріалу вона виготовлена. Наприклад, поліпропілен – це полімер, який не виділяє токсичних речовин. Полівінілхлорид – пластик, що виготовляється з невідновних нафтових ресурсів.

3. Якщо ялинка має неприємний запах, це може бути сигналом наявності токсичних речовин у матеріалі, з якого її зробили.

4. У будь-якому разі не варто ставити штучну ялинку у кімнаті, де дитина спить чи проводить багато часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Софійській площі в Києві встановили "Ялинку незламності"

Як обрати безпечні новорічні іграшки

1. Новорічні прикраси та іграшки не мають виділяти різкого запаху, фарба з поверхонь не повинна залишатися на руках, а блискітки не мають осипатися або прилипати до рук. Якісні скляні кулі покриваються шаром сріблення зсередини, а не ззовні.

2. Скляні, тендітні та крихкі іграшки, особливо із дрібних деталей, які дитина може відламати та проковтнути, необхідно тримати якнайдалі.

3. Мішура та "дощик" становлять небезпеку як для маленьких дітей, так і для домашніх тварин. Мішура – це тонкий метал, здатний травмувати слизову оболонку та внутрішні органи.

Як правильно обирати та вішати гірлянду

1. Перед покупкою варто включити гірлянду і перевірити, щоб після кількох хвилин вона не почала видавати різкий "горілий" або "хімічний" запах. Потужність має бути до 65 Вт.

2. Якщо купуєте електричні прикраси й різну ілюмінацію без документів та будь-яких гарантій, переконайтеся, що лампочки не випадають з гнізд. А вилка і шнур надійно з'єднані та не піддаються на злам.

3. Неякісні кріплення гірлянди можуть призвести до того, що від її падіння спалахне пожежа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можна "попасти" на кілька тисяч ‒ любителів живих ялинок попередили про штрафи

4. Ілюмінацію для закритих приміщень не можна використовувати надворі. Пластик, не розрахований на холод, може луснути. У негерметичні лампочки потрапить волога, а у результаті – закорочення дротів. Водночас ілюмінацію для вулиці не можна використовувати у закритому приміщенні. Вона може виділяти небезпечні випари.

5. При виявленні несправності в ілюмінації (нагрівання проводів, миготіння лампочок) негайно відключіть гірлянду. Серед можливих несправностей – нагрівання проводів, миготіння лампочок.

6. Не варто включати багато електричних приладів одночасно. Перед тим, як залишити дім, переконайтесь, що всі вони вимкненні.

Зимові свята зазвичай сповнені приємними клопотами, серед яких купівля подарунків. Прийдешній рік українці зустрічатимуть в умовах повномасштабної війни. Нові реалії диктують свої правила й у виборі подарунків: вони мають бути корисними та практичними.Gazeta.ua підготувала варіанти подарунків на Новий рік, які стануть у пригоді кожному українцю.

Зараз ви читаєте новину «Безпечний декор: які обрати ялинки, прикраси та гірлянди, щоб не нашкодити здоров'ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі