вівторок, 14 липня 2009 10:19

Бернарда Медоффа відправили до в"язниці

Бернарда Медоффа відправили до в"язниці

Засновник "фінансової піраміди століття" Бернарад Медофф відправлений з Нью-Йорка у в"язницю в штаті Північна Кароліна.

Там він відбуватиме 150-річний термін ув"язнення, до якого його засудив 29 червня цього року федеральний окружний суд нью-йоркського району Манхеттен.

Раніше суд виніс також ухвалу про конфіскацію у 71-річного Медоффа активів, зокрема майна - будинків, квартир, яхт і автомобілів, на суму більше $170 млрд. Крім того, у власність держави перейшли і активи його дружини Рути Медофф у розмірі $80 млн. Згідно з досягнутою між Медофф і стороною звинувачення угоді, їй залишилася лише сума на банківському рахунку у розмірі 2$ млн.

Медофф, який звинувачувався за 11 пунктами, зокрема в махінаціях з цінними паперами, відмиванні грошей, шахрайстві і неправдивих свідченнях, повністю визнав себе винним. Після виголошення вироку він заявив, що не буде опротестовувати винесений суддею вердикт.

Він був заарештований 11 грудня минулого року через звинувачення в шахрайстві. За різними даними, від дій Медоффа постраждали близько 3 мільйонів людей по всьому світу. Він очолював фірму, яка надавала посередницькі послуги учасникам фондового ринку. Паралельно він створив окремий бізнес з управління активами, який, як було встановлено згодом, функціонував в режимі фінансової піраміди. Коли афера "луснула" в грудні минулого року, з"ясувалося, що втрати вкладників складають десятки мільярдів доларів.

Медофф почав розкручувати свою гігантську фінансову піраміду у 80-ті роки, і вона продовжувала діяти аж до його арешту. Він обіцяв інвесторам вкласти їхні гроші в акції, опціони й інші цінні папери "крупних, добре відомих корпорацій", гарантуючи при цьому стабільні дивіденди і мінімум ризику. Проте "переважна частина отриманих таким чином коштів" інвесторів була використана ним для "періодичного погашення акцій" іншим пайовикам. На ділі ж ніяких акцій і в природі не існувало, хоча клієнти Медоффа регулярно отримували липові місячні звіти, що свідчили про нібито бурхливу інвестиційну діяльность його фірми.

Досі призначеній судом особі, яка наглядає за ліквідацією фіктивної контори, вдалося повернути вкладникам близько 1$ млрд. Спостерігачі вважають, що надії вкладників на те, що Медофф приховав десь втрачені ними гроші і що вони зможуть отримати компенсацію, не збудуться, оскільки значна частина цих грошей була виплачена самим клієнтам у вигляді фальшивих доходів від неіснуючих інвестицій, як це і припускає метод піраміди.

За матеріалом: ПРАЙМ-ТАСС

Зараз ви читаєте новину «Бернарда Медоффа відправили до в"язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі