середа, 28 серпня 2024 17:25

"Басманне правосуддя" - у Росії дали шість років колонії екс-послу України в Казахстані

"Басманне правосуддя" - у Росії дали шість років колонії екс-послу України в Казахстані
Фото: freepik.com

В Росії заочно засудили колишнього посла України в Казахстані Петра Врублевського. Басманний районний суд Москви, який здобув популярність за свої неправосудні вироки ("басманне правосуддя"), засудив Врублевського до шести років колонії за обвинуваченням в розпалюванні ненависті або ворожнечі.

Приводом для переслідування Врублевського стало його інтерв'ю влітку 2022 року казахстанському блогеру Діасу Кузаїрову. Дипломат, зокрема, заявив: "Що більше ми вб'ємо росіян зараз, то менше доведеться вбивати нашим дітям". В фінальну версію інтерв'ю цей вислів не потрапив, проте згодом був поширений в російських ЗМІ.

Російська сторона вимагала висилки Врублевського з Казахстану, але в МЗС республіки заявили, що провели з послом бесіду, після чого той перепросив за свій вислів. Тим не менше, повернення Врублевського до виконання службових обов'язків так і не сталося. Кремль продовжував тиснути на офіційну Астану. Слідування вимогам Москви могло означати для Казахстану втрату обличчя. З іншого боку, ігнорування позиції другого (після Китаю) торговельного партнера та партнера по Євразійському економічному союзу та ОДКБ теж було б неприпустимим.

Ситуацію тоді вирішив президент Володимир Зеленський, звільнивши Врублевського з посади. Тим самим він розрішив складну дилему за Казахстан, справедливо вважаючи збереження відносин із цією державою важливим. Тим не менше, новий посол України в Казахстані так и не з'явився, а рівень відносин був понижений до тимчасового повіреного.

Раніше, політолог Олексій Голобуцький говорив про тісні як формальні, так и неформальні контакти України та Казахстану. Зокрема, такі контакти проводяться на рівні бізнесу та його лобістів. Зокрема, такі контакти проводяться на рівні бізнесу та його лобістів. Голобуцький згадував прізвище Наталії Малярчук, екс-голови опікунської ради казахстанського відділення Transparency International, а зараз – членкіні Суспільної Ради при Мажилісі (нижня палата парламенту). Зокрема, йшлося про тісні контакти етнічної українки Малярчук із посольством України в Казахстані та неформальні перемовини щодо важливих для України політико-економічних тем.

Зараз ви читаєте новину «"Басманне правосуддя" - у Росії дали шість років колонії екс-послу України в Казахстані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі