середа, 05 липня 2023 22:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Байден перешкодив Воллесу стати генсеком НАТО: журналісти з'ясували причину

Байден перешкодив Воллесу стати генсеком НАТО: журналісти з'ясували причину
Бее Воллес нібито був фаворитом, щоб замінити Єнса Столтенберга на посаді глави НАТО наприкінці цього року. Фото: Getty Images

Президент США Джо Байден нібито перешкодив міністру оборони Великої Британії Бену Воллесу стати наступним генеральним секретарем НАТО після того, як Лондон почав просувати ідею навчання українських льотчиків на F-16 без схвалення Вашингтона.

Воллес нібито був фаворитом, щоб замінити Єнса Столтенберга на посаді глави НАТО наприкінці цього року, але не зміг заручитися підтримкою Вашингтона на тлі "напруженості", пов'язаної з військовою підтримкою України з боку Великої Британії. Про це пише видання Telegraph із посиланням на неназване джерело в Альянсі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зброя та реальні кроки для вступу в НАТО" – дипломат про те, що принесе Україні саміт у Вільнюсі

За даними журналістів, британський прем'єр Ріші Сунак "сильно лобіював" Воллеса під час зустрічі з президентом США у Вашингтоні.

Пізніше Байден сказав на пресконференції, що у Великій Британії є "дуже кваліфікована людина" для цієї посади, але не запропонував своєї підтримки.

"Вашингтон був стривожений, коли Велика Британія оголосила про плани щодо навчання українських пілотів та формування міжнародних зусиль з озброєння їх американськими літаками F-16 без його підтримки", – пишуть журналісти.

За словами джерела ЗМІ в НАТО, цей крок Лондона нібито "поклав кінець будь-якій надії, що залишилася" міністра оборони на "перемогу" над Байденом.

Колишній прем'єр-міністр Норвегії 64-річний Єнс Столтенберг офіційно залишається генсеком НАТО ще на рік.

За цей час союзники сподіваються дійти згоди щодо кандидатури наступника. Про це він заявив 4 липня у Twitter.

Столтенберг обіймає цю посаду з 2014 року. Його другий термін на посаді мав закінчитися у вересні 2022-го але був продовжений на рік через війну Росії проти України. Він заявляв, що не планує висувати свою кандидатуру на новий термін.

Зараз ви читаєте новину «Байден перешкодив Воллесу стати генсеком НАТО: журналісти з'ясували причину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі