середа, 04 червня 2008 17:05

Археологи знайшли в Єгипті ще одну піраміду

Археологи знайшли в Єгипті ще одну піраміду
Група археологів під керівництвом глави Вищої ради у справах стародавностей Єгипту Захі Хаваса виявила в районі Саккарського некрополя біля Каїра фрагмент знаменитої алеї сфінксів, а також фундамент ще однієї піраміди - так званої "піраміди номер 29", йдеться в заяві Ради.

Усього в Єгипті було споруджено близько 100 пірамід. Точна їхня кількість дотепер є предметом дискусій серед єгиптологів.

За словами Хаваса, згадування про виявлену східну частину знаменитої алеї сфінксів, більш відому за назвою Анубеума, містяться в давньогрецьких текстах, а також у документах, знайдених найвідомішим французьким археологом 19 століття Огюстом Марієттом, що раскопав західну частину алеї сфінксів і храм Серапеум.

Алея сфінксів починалася в районі храмового комплексу бога смерті Анубіса й пов"язувала його із Серапеумом, де в греко-римський період перебував храм Серапіса й де в підземній галереї у величезних гранітних саркофагах ховали муміфіковані тіла священних биків Апісів.

Комплекс храмів Анубіса, за словами археологів, служив для прийому похоронних процесій Апіса, які зустрічав жрець, одягнений у маску бога смерті Анубіса. Потім, ймовірно, процесія рухалася по дорозі Анубеум убік храмового комплексу Серапеум, де тіло священної тварини знаходило вічний спокій у підземній галереї.

Крім алеї сфінксів, єгипетські археологи виявили в Саккарі також фундамент піраміди номер 29, точне місце розташування якої до сьогоднішнього дня було невідоме.

Відомості про цю піраміду були виявлені в 19 столітті німецьким єгиптологом Ріхардом Лепсіусом, що дав їй номер і визначив її приблизне розташування - під комплексом величезної, погано збереженої піраміди фараона VІ династії Теті (2325 - 2295 роки до нашої ери). Єгиптологи довгий час не могли визначити, фараонові якої династії належить ця усипальниця.

Під час нещодавніх розкопок археологи виявили вхід до гробниці, визначили місце розташування всіх її стін, а також розташування похоронної кімнати й саркофага. За словами Хаваса, піраміда, швидше за все, належала фараонові V династії Менкаухору (2396 - 2388 роки до нашої ери).

Епоха пірамід у Стародавньому Єгипті розпочалася в епоху правління фараонів ІІІ династії (2635 - 2561 роки до нашої ери), коли усипальниці монархів стали втіленням божественності фараонів, продовженням його земного життя на небесах.

У цьому сенсі першою пірамідою можна вважати знамениту східчасту піраміду Джосера в Саккарі. Згодом мистецтво будівництва пірамід удосконалювалося й досягло піка в епоху фараонів ІV династії (2561 - 2450 роки до нашої ери), коли були споруджені великі піраміди Гізи, що збереглися до наших днів, серед яких і одне з "чудес світу" - піраміда Хеопса, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли в Єгипті ще одну піраміду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі