вівторок, 07 грудня 2010 15:24

Археологи відкопали новий вид "рогатих" динозаврів віком 100 млн років (ФОТО)

На Корейському півострові палеонтологи виявили останки нового виду "рогатих" динозаврів, який отримав назву Koreaceratops hwaseongensis.

Він належить до інфраряду Ceratopsia. До теперішнього моменту представників цієї групи динозаврів в Південній Кореї не знаходили.

Вік скелета автори оцінили в 103 млн років. Це відповідає Альбському ярусу крейдяної системи.

"Цей зразок дуже важливий для нас, оскільки він закриває пробіл тривалістю в 20 млн років, який існував раніше в палеонтологічному літописі", - сказав один з авторів роботи Майкл Райан. Він представляє Клівлендський музей природної історії.

До рук вчених потрапили значна частина кісток хребта K. hwaseongensis, деякі кістки задніх кінцівок і практично цілий хвіст. Більш відомі родичі динозавра (трицератопса), останки яких є в Північній Америці, значно перевершували його за розмірами.

Довжина тіла Koreaceratops не перевищувала 1,8 м, а його маса становила лише 27-45 кг. Новий вид був рослиноїдним і пересувався, ймовірно, на двох кінцівках з досить високою швидкістю. Відмінною рисою K. hwaseongensis стали довгі поперечні відростки хребців, що надавали його хвосту своєрідної форми. Багато фахівців вважають хвостові хребці такого виду однією з ознак адаптації до плавання.

Філогенетичний аналіз показав, що Koreaceratops має розташовуватися між археоцератопсом, динозавром аптського ярусу крейдяного періоду і більш пізніми представниками геологічного шару.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Археологи відкопали новий вид "рогатих" динозаврів віком 100 млн років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі