вівторок, 13 вересня 2022 11:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW оприлюднили карти бойових дій на ранок 13 вересня
4

Збройні сили України продовжують просуватися у Харківській області, тоді як росіяни втрачають свої позиції, не в змозі їх зміцнити.

Відчутних успіхів Україна досягає і на Херсонському напрямку, ідеться у звіті американського Інституту вивчення війни ISW. Аналітики опублікували карти бойових дій станом на ранок 13 вересня.

"ЗСУ продовжують закріплювати свої досягнення у Харківській області: вдалося відновити контроль над населеними пунктами у північно-східній частині регіону на лінії Веселе – Вовчанськ. Деокуповані Дворічна, Тернова та Богородичне. Окупанти активно залишають цей район або передислокуються на інші напрямки", – йдеться в матеріалі ISW.

Водночас деякі українські сили також передислоковуються з Харківської області на південний захід Донеччини. Російське ж командування не надає пріоритету зміцненню вразливих позицій на схід від річки Оскіл.

"Повернення Україною Ізюма, ймовірно, погіршило здатність російських військ завдавати артилерійських ударів уздовж траси Ізюм – Слов'янськ. 12 вересня росіяни не завдавали артилерійських ударів на Слов'янському напрямку. Імовірно, йдеться про населені пункти на північний захід від Слов'янська на трасі Е40", – вказують американські фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після провалу під Харковом росіяни не в змозі зміцнити нову лінію фронту – ISW

Карти боїв на ранок 13 вересня
Фото: ISW
Карти боїв на ранок 13 вересня
Карти боїв на ранок 13 вересня
Карти боїв на ранок 13 вересня

На Донбасі сили РФ продовжували наземні обстріли Донецької області, зокрема лінії зіткнення. Українські війська відбили ворожі наземні наступи на різні населені пункти навколо Бахмута та Авдіївки. Найбільш активним районом воєнного протистояння залишається район на схід від Гуляйполя. Найближчим часом ЗСУ можуть розпочати контрнаступ у районі Вугледара, але офіційних підтверджень зараз немає.

У Херсонській області українські війська звільнили 13 населених пунктів, зокрема Високопілля, Нововознесенське, Білогірку, Сухий Ставок і Миролюбівку. ЗСУ вдалося просунутися ще ближче до Херсона. Аналітики припускають, що росіянам довелося відступити від Киселівки, що за 15 км від обласного центру.

Тим часом на Запорізькому напрямку ворогом не проводиться жодних додаткових наземних атак. Росія використовує лише вогневу міць, продовжуючи бити по мирному населенню Дніпропетровської області за допомогою обстрілів із захопленого ними берега Дніпра.

Успішний контрнаступ Збройних сил України негативно впливає на моральний стан і військовий потенціал російської армії на південному фронті.

Киселівка є оперативно важливим місцем для російських військ навколо Херсона, оскільки це останній великий населений пункт уздовж шосе E58 і залізничної лінії між поточними українськими позиціями та крайньою частиною Херсона – Чорнобаївкою.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW оприлюднили карти бойових дій на ранок 13 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі