вівторок, 12 лютого 2008 11:13

Американські сценаристи вирішать долю страйку голосуванням

У ході спеціального голосування в Лос-Анджелесі й в Нью-Йорку члени Гільдії сценаристів Голлівуду вирішать долю страйку, який триває більше трьох місяців. Якщо близько 12 тисяч активістів цього профоб"єднання підтримають проект контракту з голлівудськими кіностудіями, страйк буде припинений уже в середу.

Раніше керівництво Гільдії сценаристів призвало своїх членів припинити страйк. В ході засідання, що відбулося в неділю, Рада директорів Гільдії ухвалила рішення про поетапне припинення всіх санкцій у випадку, якщо активісти професійного об"єднання ухвалять нову угоду з кіностудіями.

В суботу в Лос-Анджелесі та Нью-Йорку відбулися профспілкові збори страйкуючих сценаристів. Загалом члени Гільдії позитивно поставилися до положень проміжної угоди з Асоціацією продюсерів кіно- і телефільмів США.

Страйк сценаристів, що триває більше 3 місяців, обійшовся драматургам в десятки мільйонів доларів у вигляді недоотриманих гонорарів, втрати студій обчислюються сотнями млн доларів, а загальні збитки практично сягли мільярда доларів. Перший за 20 років страйк сценаристів розпочався 5 листопада минулого року після закінчення попереднього трирічного контракту.

Трудовий конфлікт виник навколо розділення з кіностудіями комісійних фондів від випуску фільмів, телефільмів і серіалів на новітніх носіях або за допомогою високотехнологічних засобів зв"язку. Хоча ніхто не може з точністю сказати, які засоби передачі інформації з"являться в найближчому майбутньому, сценаристи хочуть бути впевнені, що отримають із цього прибуток.

Тим часом, як повідомляє The Independent, сценаристи вже повернулися до роботи над такими успішними телевізійними проектами, як "Анатомія Грей", "Відчайдушні домогосподарки" і "Офіс". Крім того, з"явилися порухи в створенні сценарію церемонії вручення премії "Оскар", яка повинна відбутися 24 лютого.

Президент західного підрозділу Гільдії американських сценаристів Патрік Веррон вже проголосив прийдешню перемогу сценаристів. "Відтоді як ми розпочали переговори в липні, ми говорили: якщо вони отримують прибуток, то і нам повинні платити. Договір зробить це реальністю", - заявив він на прес-конференції. - Це найкраща угода, яку вдавалося укласти Гільдії за останні 30 років".

Видання відзначає, що після того як від імені Альянсу продюсерів кіно і телебачення США переговори почали вести Боб Айгер із компанії Disney і Пітер Чернін з Rupert Murdoch"s News Corp більшість перешкод, що призвели в грудні до провалу переговорів, несподівано випарувалися. Саме тому, спілкуючись з журналістами, Патрік Веррон виразив особливу подяку цим двом студіям, передає ИТАР-ТАСС.
Зараз ви читаєте новину «Американські сценаристи вирішать долю страйку голосуванням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі